Magazin     | 23.09.2019. 17:40 |

Druženje najmlađih sarajevskih i beogradskih planinara na Rajcu

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Planinari PSK 'Prijatelj prirode' iz Sarajeva, bili su proteklog vikenda gosti  PSK 'Pobeda' iz Beograda, gdje su se najmlađi članovi oba kluba družili u planinarskom domu na Rajcu.

Prvi dan, mladi vodiči iz 'Pobede' organizovali su za goste iz Sarajeva turističku šetnju kroz Beograd, od hrama Sv. Save do Kalemegdana.

U subotu je organizirano planinarenje  do vrha Rajca, a po povratku u dom nakon kratkog odmora upriličeno je plivačko druženje  u bazenu u banji Vrujici.

Subotnje veče u domu proteklo je u druženju beogradskih i sarajevskih planinara  starosti od 8 do 18 godina kroz pjesmu, ples i druge igre. Nedjeljno jutro provedeno je uz sportsko penjanje na vještačku stijenu u sklopu doma te uz  fudbal, košarku i stoni tenis.

Pored niza aktivnosti kroz druženje su i ovog puta nastala nova prijateljstva.

Prošle godine su u oktobru najmlađi planinari, članovi sarajevskog PSK 'Prijatelj prirode', njih 23,  učestvovali  u dvodnevnoj manifestaciji 'Dani čistih planina' koju su na planini Rajac u Srbiji organizirali Planinarski savez Srbije i Beograda zajedno sa PSK 'Pobeda'.

Tada su mladi planinari iz Sarajeva ostvarili  značajne rezultate. U ukupnom poretku za "Kup Beograda" osvojili su drugo mjesto.

U izjavi za Fenu Ena Okić koordinator za rad s mladima  u PSK 'Prijatelj prirode', kaže kako je druženje najmlađih planinara iz Sarajeva i Beograda postalo tradicionalno.

Nakon prošlogodišnjeg organizovanog odlaska mladih planinara PSK 'Prijatelj prirode' u Beograd, što je bilo prvo putovanje te vrste van granica Bosne i Hercegovine, planinari koji organizuju rad sa djecom iz ova dva kluba su se dogovorili da ovaj vid saradnje treba nastaviti i u budućem periodu.

Potom je  PSK 'Prijatelj prirode' ugostio beogradske planinare u aprilu na manifestaciji 'Susret planinara osnovaca Sarajeva', koji se tradicionalno održava na Igmanu, i nastavak saradnje je realiziran ovog vikenda u Beogradu, pojašnjava Okić i dodaje kako će narednog aprila planinari iz Beograda  biti ponovo gosti na Igmanu.

Rajac pripada kompleksu Valjevskih planina, a nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Srbije, u blizini gradića Ljig, preko kojeg je Rajac povezan  sa Beogradom (90 km), Valjevom (50 km) i Gornjim Milanovcem (45 km).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Saradnja Pariza, Berlina i Varšave u borbi protiv dezinformacija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom