Kultura     | 24.09.2019. 08:45 |

Dodjelom nagrada večeras se zatvara Al Jazeera Balkans DOC Film Festival

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Dodjelom nagrada večeras će u sarajevskom Cinema Cityju uz prigodnu svečanost biti zatvoreno ovogodišnje drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Bit će dodijeljene tri nagrade: nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala o kojoj odlučuje međunarodni žiri od pet članova, nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans o kojoj odlučuje Programski odjel Al Jazeere Balkans te nagrada publike za koju se bore svi filmovi prikazani na Festivalu.

Čast da zatvori drugo izdanje AJB DOC Film Festivala pripala je filmu "Kuća Male Zvijezde" autorice Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu. Taj film je inspirativna priča o nastojanju da promijeni život i premosti sve prepreke koje pred nju postavljaju protivnici, ali i priča o dobrim osobama privučenim Nudžejminim optimizmom i podrškom koju pruža drugima.

Pored Slađane Lučić, na realizaciji filma radila je i Tamara Babun, mlada producentica bogatog iskustva u svijetu dokumentarnog filma. Duža verzija predstavljena je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a televizijska verzija bit će prikazana prvi put nakon svečanosti dodjele nagrada, čime se zatvara drugo izdanje AJB DOC Film Festivala.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održava se u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. pod sloganom "Promjena/Change", saopćeno je iz Press službe AJB DOC Film Festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ledo zatvara proizvodni pogon u Čitluku

Predstava 'Imitacije' zatvara 8. Dane hrvatskog kazališta u BiH

Obilježena 29. obljetnica zatvaranja logora 'heliodrom'; svaki logoraš ovaj dan doživljava emotivno

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana