Kultura     | 24.09.2019. 10:38 |

GENuBiH domaćin prvog Kongresa genetičara u BiH

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Prvi Kongres genetičara u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem bit će održan od 2. do 4. oktobra u Sarajevu u organizaciji Udruženja genetičara u BiH (GENuBiH).

Trodnevni skup obuhvatit će 97 prezentacija (14 plenarnih i pozvanih predavanja, 15 usmenih i 68 poster prezentacija) iz oblasti humane, forenzičke, mikrobne i biljne genetike te biomonitoringa i genotoksikologije, potvrđeno je Feni u GENuBiH-u.

Riječ je o trećem značajnom naučnom skupu koji organizira Udruženje, nakon prethodna dva simpozija genetičara u Sarajevu 2011. i Banjoj Luci 2015. godine.

Među plenarnim i pozvanim predavačima su eminentni naučnici iz Norveške, Francuske, Portugala, SAD-a, Španije, Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Na kongresu će biti prezentirano 47 radova internacionalnih autora. Domaći učesnici dolaze sa teritorije cijele BiH. Organizatori su željeli posebno potaknuti učešće mladih naučnika, studenata dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija te su za najbolje prezentacije u tim kategorijama osigurane vrijedne nagrade.

Prateći događaj skupa bit će dvodnevna međunarodna radionica "Comet workshop – Basic comet assay techniques" koja će biti održana 5. i 6. oktobra u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa evropskom COST akcijom "hCOMET - The comet assay as a human biomonitoring tool (CA15132)".

Predavači na radionici su voditelj i članovi hCOMET akcije iz Norveške, Portugala, Španije, Francuske, Hrvatske i Turske, a pored bh. učesnika, njih 12 inozemnih dolaze iz Hrvatske, Srbije, Turske, Italije i Češke.

Organizator i predavač na radionici iz BiH je viša naučna saradnica Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju UNSA dr. sc. Anja Haverić.

Radionica predstavlja značajan doprinos uvođenju nove široko primjenjive metode u bh. genetiku i srodne aplikativne naučne oblasti, ali i priliku za uspostavljanje veza s naučnicima iz evropskih centara i započinjanje novih kolaborativnih projekata.

Realizaciju kongresa podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je održavanje radionice podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Haverić: Ljudski i materijalni kapaciteti omogućuju praćenje svjetskih trendova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo