Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 10:40 |

NSRS - Maturske večeri za osnovce u prostorijama škole

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24.septembra (FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da izmjene i dopune ovog zakona predviđaju da će proslava maturske večeri za učenike završnog razreda, ubuduće biti organizovana u prostorijama škole.

Ukoliko ne postoje uslovi za organizovanje proslave maturske večeri u prostorijama škole, proslava se može organizovati, u dogovoru s nadležnom jedinicom lokalne samouprave, u ustanovama kulture ili sporta na području jedinice lokalne samouprave.

Po njenim riječima, u organizovanje proslave maturske večeri moraju biti uključeni predstavnici savjeta roditelja i savjeta učenika.

Učenici imaju pravo na zaštitu i bezbjednost u prostorijama u kojima se organizuje matursko veče i zabranjeno je unošenje i služenje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda maloljetnim osobama, navedeno je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Trivić je navela da je jedna od novina izmijenjenog zakona uvođenje “Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja, koja će biti dodjeljivana svake godine na praznik Svetog Save, 27. januara”.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o uređenju prostora i građenju; razvoju malih i srednjih preduzeća; zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti; registraciji poslovnih subjekata; javnim putevima; naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju; te između ostalog i o elektronskom potpisu u RS.

Poslanici bi o apsolviranim tačkama dnevnog reda trebalo da se izjasne u petak, 27.septembra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta