Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 11:36 |

Predstavnički dom PFBiH usvojio novi Zakon o zaštiti na radu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o zaštiti na radu.

Novim zakonom trebala bi biti obezbjeđena njegova efikasna i dosljedna primjena kroz inspekcijski nadzor i preduzimanjem odgovarajućih mjera inspektora rada.

Cilj tog zakona je osiguranje takvih uvjeta na radu koji, u najvećoj mogućoj mjeri, smanjuju povrede na radu, profesionalna i oboljenja u vezi s radom, te stvaraju pretpostavke za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Do donošenja novih propisa o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu primjenjivat će se 29 pravilnika SR BiH, FNRJ i SFRJ.

Novi zakon je usklađen s odredbama Konvencije o zaštiti na radu i radnoj sredini i Preporukom o zaštiti na radu i radnoj sredini Međunarodne organizacije rada, kao i revidiranom Evropskom socijalnom poveljom, koje se odnose na pravo radnika na sigurne i zdrave uvjete rada, a koje je Bosna i Hercegovina prihvatila i ratificirala.

Također, na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Dokumenti kojima se poziva na rat su falsifikat

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu