Kultura     | 24.09.2019. 13:28 |

'Zvrk' - Festival koji izlazi van granica i dolazi publici

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Izložbom fotografija "Ples sa Jasminom" Milomira Kovačevića Strašnog večeras će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti otvoreno sarajevsko izdanje 5. Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa "Zvrk" 2019. Ove godine Festival se održava u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović podsjetila je na današnjoj konferenciji za medije da pozorište nije samo zgrada u kojoj se održavaju predstave, istakavši performativne prakse u kojima su, mišljenja je ona, aktivnije žene.

Milomir Kovačević Strašni, govoreći o fotografijama, rekao je da je to zajednička priča njegova i Jasminina o njihovom putu koji je započeo u Sarajevu a nastavio se u Francuskoj.

Osnivačica i predsjednica Udruženja "Zvrk" i umjetnička direktorica Festivala Jasmina Prolić podsjetila je da je taj festival počeo 19. septembra u Mostaru.

Također je naglasio da se Festival uspio održati ove godine i zbog saradnje i solidarnosti umjetnika i institucija kao što su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti te Historijski muzej BiH.

Prolić je za četvrtak najavila performans "Ljudska tijela" u okviru kojeg je zamišljeno da zajedno s njom u radionici/performansu nastupi još 100 ljudi.

Trebao je biti održan na Trgu ispred Narodnog pozorišta, međutim zbog vremenskih prilika je promijenjeno mjesto održavanja.

Prolić navodi da bi željela da to bude atrij Bosanskog kulturnog centra, a ukoliko ne uspije dobiti taj prostor program će održati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

U okviru Festivala "Zvrk" bit će održan i performans "Sevdah body" koji izvodi Mersiha Messiha, predavanje Smirne Kulenović o virtualnom tijelu, koreografski nastup umjetnika Jensa Bjeeregaarda i drugi programi.

Ovaj festival specifičan je po tome što cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Prolić je istakla da je "Zvrk" festival koji se dešava u javnom prostoru, koji dolazi publici, festival koji će da takne i slučajne prolaznike.

Također je navela da se festival održava u tri bh. grada a od iduće godine će se proširiti na Travnik i Tuzlu, te da je i na taj način riječ o bosanskohercegovačkom festivalu, koji je protiv granica.

U programu Festivala učestvuju umjetnici iz Libana, Švedske, Amerike, Njemačke, Francuske, Sirije, Palestine, Danske, Albanije, Belgije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta