Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 14:49 |

Eksperti ENQA-e u posjeti Agenciji za razvoj visokog obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - U okviru priprema za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), Agenciju  za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta posjetili su eksperti ENQA-e. 

Jednodnevna posjeta stručnjaka ENQA-e realizira se dvije godine nakon završenog postupka eksterne evalucije, a s ciljem podrške daljem unapređenju rada Agencije u sklopu realizacije aktivnosti na potpunom usklađivanju s Evropskim standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ESG).

Tokom posjete, eksperti ENQA-e obavili su više odvojenih sastanaka. Razgovarali su s direktorom Agencije, zamjenicima direktora, potpredsjednikom Upravnog odbora, državnim službenicima u sektorima Agencije i članovima internog tijela Agencije za osiguranje kvaliteta, Odborom za kvalitet.

Glavna tema sastanaka bio je stepen realizacije preporuka komisije stručnjaka ENQA-e koje je Agencija dobila nakon eksterne evaluacije 2017.godine. 

Istovremeno, eksperti su izrazili posebno interesovanje za proces provođenja akreditacije studijskih programa, planovima za unapređenje i doprinosu postupaka akreditacije razvoju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Agencija je pripremila sve relevantne informacije i pisane akte i predstavila svoje stručne stavove i planove tokom ovih sastanaka koji se protekli u atmosferi otvorenosti i dobronamjernosti.

Eksperti ENQA-e su ocijenili da je Agencija napravila određeni napredak u kompleksnim političkim okolnostima, posebno ističući podršku i ohrabrenje Agenciji da nastavi aktivnosti na punopravnom članstvu u ovoj evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, saopćeno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu