Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 15:59 |

U Kantonu Sarajevo prisutan porast broja dijaliziranih pacijenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Amela Sofić danas je razgovarala s predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KS.

Predsjednica tog udruženja Amela Šiljević istaknula je da raste broj dijaliziranih pacijenata zbog nedovoljnog broja transplantacija.

U Kantonu Sarajevo je oko 325 bubrežnih bolesnika koji se nalaze na hemodijalizi, a koja za njih predstavlja jedini vid liječenja, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

Dijaliza, inače, spada u federalni prioritetni vertikalni program zdravstvene zaštite, finansiran od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Kako se u saopćenju navodi, Ministarstvo zdravstva KS će u narednom periodu raditi na rješavanju problema hemodijaliznih pacijenata, s obzirom na nagomilane probleme po pitanju ove kategorije u KS, a prostorni kapaciteti Klinike za hemodijalizu KCUS-a su nedovoljni za pružanje tretmana novim uremičnim bolesnicima, jer se već radi u četiri smjene.

Za pacijente Kantona Sarajevo će se tražiti najbolji modalitet pružanja ovog vida zdravstvene zaštite, planiranjem otvaranja još jednog dijaliznog centra u okviru neke postojeće zdravstvene ustanove ili posebnog na novoj lokaciji, s obzirom na to da je zakonski ostavljena mogućnost formiranja dijaliznih centara u svim oblicima svojine, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo