Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 16:36 |

Povećanje energetske efikasnosti na objektima tri novosarajevske škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) -Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, danas su potpisali  Sporazum o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti na objektima tri škole na području općine Novo Sarajevo.

Vlada Švedske, Vlada Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo za utopljavanje tri škole na području općine izdvojili su 1.300.000 KM.  UNDP će realizirati  građevinske i mašinske radove u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, na objektima OŠ „Kovačići“, Srednje škole za energetiku i JU Željeznički školski centar.

Načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o  važnim projektima koji će riješiti tri velika problema na novosarajevskih školama,  posebno zbog činjenice da se radi o obrazovnim ustanovama kroz koje prođe dnevno više stotina učenika.

- Ovo je nastavak realizacije projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ na području općine Novo Sarajevo obzirom da smo u prethodnom periodu, udruživanjem sredstava, energetski utoplili tri novosarajevske osnovne škole „Hrasno“, „Čengić Vila I“ i „Malta“, dok smo sanirali krovove osnovnih škola „Grbavica I“, „Grbavica II“, „Pofalići“ i „Velešićki heroji“- istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te  se zahvalio UNDP-u na dosadašnjoj saradnji.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je kako je realizacija projekata energetske efikasnosti važna posebno u kontekstu ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena.

- Potpisivanjem ovog Sporazuma zahvaljujući sredstvima Vlade Švedske, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, bit ćemo u prilici poboljšati energetsku efikasnost tri škole na području ove općine. Na taj način osigurat ćemo bolje uslove rada i boravka 1.600 učenika i nastavnika- istakao je Sukhrob Khoshmukhamedov.

Direktorica OŠ „Kovačići“ Nađa Pejak zahvalila se općinskom načelniku i UNDP-u što je ova škola odabrana da bude dio ovog projekta, te navela da su radovi na objektu već u toku, a podrazumijevaju termoizolaciju stropa, vanjskih zidova, zamjenu fasadne stolarije, te ugradnju kalorimetara. Vrijednost navedenih radova je oko 560.000 KM.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pod pokroviteljstvom Vlade Švedske, sa ciljem kreiranja povoljnog okruženja za investicije u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu