Stranačke aktivnosti     | 25.09.2019. 09:25 |

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

FENA Saopćenje

Zaključak o prenosu koncesionih prava i obaveza između firmi NEXE i Amina Trade, ponovo je stavljen na dnevni red današnje sjednice SKS, ali i ovaj put bez potpune dokumentacije. Podsjećamo da je ova tačka već jednom skinuta s dnevnog reda, zbog negativnog mišljenja Pravobranilaštva.

Između ostalog, Pravobranilaštvo je potcrtalo da je, po Zakonu o koncesijama, obligatorno da firma NEXE mora dostaviti svu dokumentaciju o vlasništvu, a što je kao obavezu vrlo jasno potvrdio i ministar finansija KS Amel Kovačević – ali firma NEXE to nikad nije dostavila.

Unatoč tome što Zakon i zahtjevi Pravobranilaštva KS nisu ispoštovani, bivši direktor firme NEXE a sadašnji premijer KS Edin Forto uporno gura prenos ove koncensije. To je potpuno alarmantna činjenica, zbog koje je sada potrebno usmjeriti puni fokus javnosti na ovaj slučaj. Zašto premijer želi ispod stola završiti ovo za svoju bivšu firmu?

Kroz analizu materijala za ovu tačku, došli  smo i do šokantnog otkrića, koje u najvećoj mjeri diskreditira premijera Fortu.

Kroz materijale, tj. kroz historijski izvod, koji je za potrebe današnje sjednice dostavila firma NEXE, vrlo jasno se vidi da je Forto sve do jula 2015. bio direktor, kada je umjesto njega postavljeno novo lice za direktora te firme. Ako se sjetimo da je u novembru 2014. Forto izabran u Skupštinu KS, to znači da je sve do jula 2015. istovremeno bio i kantonalni zastupnik i direktor privatne firme, što znači da je 8 mjeseci bio u sukobu interesa!

Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH (član 4, tačka 3. i 4.) jasno kaže da ne možete biti izabrani dužnosnik i direktor privatne firme, te da morate u roku od tri dana podnijeti ostavku na jednu od pozicija. Forto je kršio tu odredbu čak 8 mjeseci, za što nikada nije snosio odgovornost! Naglašavamo i da je u tom periodu bio profesionaliziran u Skupštini KS, Domu naroda, i postavlja se pitanje – je li istovremeno primao platu i od države i od firme?

Navedene činjenice potpuno diskreditiraju premijera KS Edina Fortu. Činjenica da je premijer bio u sukobu interesa, da je lagao o tome, i da sada pokušava protivno Zakonu da završi posao za svoju bivšu firmu, predstavlja prvorazredni skandal koji ne smije proći bez utvrđivanja odgovornosti.

                                                                                                    PRESS   SLUŽBA

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo