Stranačke aktivnosti     | 25.09.2019. 11:30 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Jučer je Nisvet Jusić, zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK podnio inicijativu za izradu i javno objavljivanje registra zaposlenih u javnom sektoru USK.

„ Ova parlamentarna većina i Vlada USK inzistiraju na transparentnosti i javnosti u radu. Građani moraju znati kome idu sredstva po osnovu angažmana u institucijama sistema USK. Upravo su svima „puna usta“ transparentnosti i „zaštite novca građana“, a ovo je prilika da se svi pokažemo koliko nam je stalo do te transparentnosti i zaštite novca jer će registar pokazati šta USK ima i kako se troše novci građana, “ izjavio je ovim povodom zastupnik Nisvet Jusić

Sadržaj dostavljene inicijative glas:

„Zadužuje se Vlada USK da izradi i javno objavi registar zaposlenih u javnom sektoru, odnosno spisak svih imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika, državnih službenika i namještenika, direktora, pomoćnika direktora, savjetnika i uposlenika javnih ustanova i preduzeća, agencija, fondova, zavoda i ostalih institucija na području USK, kao i primanja koja ostvaruju.“

U obrazloženju inicijative, zastupnik Jusić navodi:

-        Izrada i objavljivanje registra zaposlenih u javnom sektoru predstavljat će jedan od važnijih alata za uvid u ljudske potencijale i kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektor u USK. Istovremeno imaćemo i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja, a objavljivanje registra i podaci koje sadrži  imaće važnu ulogu u prevenciji korupcije. U konačnici mogućnost da na jednom mjestu imamo dostupne podatke o zaposlenim u javnom sektoru svjedočit će o otvorenosti u radu institucija USK, smanjit će mogućnost zloupotreba i obnoviti povjerenje građana u rad javne uprave. Donošenje i objavljivanje javnog registra doprinijet će jačanju integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u obnašanju javnih funkcija te znakom odgovornosti Vlade USK.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana