Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 11:52 |

Predstavljen Zbornik radova 'Islamski koncept mira, slobode i sigurnosti'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Zbornik radova "Islamski koncept mira, slobode i sigurnosti" predstavljen je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u okviru 3. međunarodne konferencije vojnih imama, koju organizira Vojno muftijstvo koji je dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Zamjenik komandanta operativne Komande Oružanih snaga BiH brigadni general Kenan Dautović istakao je da je zbornik obuhvatio različite teme, od nasilnog ekstremizma do pojmova bh. muslimana, kroz radove 14 autora.

Dodao je da se u zborniku nalaze i stručni radovi o međunarodnim pravu i vjeri u pravu te da nudi niz tema o kojima građani i vjernici malo znaju.

Stručni savjetnik Vojnog muftijstva i jedan od autora Muhamed Okić kazao je da su u zborniku nastojali sabrati tekstove od najautoritativnijih ljudi koji poznaju islam, profesore i akademske djelatnike, kako bi predstavili islam i muslimane u BiH na najbolji mogući način govoreći o višestoljetnoj tradiciji i prisustvu prakticiranja islama u BiH koja geografski pripada Evropi.

Naglasio je da je zbornik namijenjen pripadnicima Oružanih snaga BiH, ali i široj javnosti koji nisu informirani o vrijednostima islama koje su tretirane u oblasti mira, sigurnosti i slobode.   

Glavni vojni imam u Holandiji Ali Eddaoudi, koji je jedan od osnivača konferencije vojnih imama, kazao je da je bio vrlo iznenađen zbornikom radova koji je bolji nego što je mislio.

- Znanje koje imate u BiH je ogromno i vrlo sam impresioniran. Preporučujem vam da knjigu pošaljete u institucije Evropske unije i NATO - rekao je.

Učesnici konferencije danas će i potpisati Izjavu o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti , a veliki broj predstavnika političkog i vjerskog života u BiH prisustvovat će večeras na akademiji u Domu Oružanih snaga BiH povodom 20. godišnjice Vojnog muftijstva u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prva konferencija nacionalnih manjina BiH 21. maja u Sarajevu

Održana konferencija o ulozi Parlamentarne skupštine BiH u procesima održivog razvoja u BiH

Kulturni i kreativni sektor u fokusu konferencije u Ljubuškom

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli