Svijet     | 25.09.2019. 12:56 |

Izvještaj UN-a: Hitna potreba da se riješi finansijska kriza Palestinske uprave

FENA Internet

JERUSALEM, 25. septembra (FENA) – Novi izvještaj koji su objavile Ujedinjene nacije ističu hitnost rješavanja kontinuirane finansijske krize s kojom se suočava Palestinska uprava (PA) i za podršku palestinskoj ekonomiji. Skreće se veća pažnja na zdravstveni sistem Gaze, koji je suočen s ozbiljnim izazovima.

Međutim, u izvještaju se naglašava da nijedna količina humanitarne i ekonomske podrške ne može zamijeniti pregovaračko rješenje za dvije države, što je jedini način da se zadovolje legitimne aspiracije i sigurnosne potrebe i Izraela, i Palestinaca, prenosi WAFA.

Izvještaj koji je izdao Ured specijalnog koordinatora Ujedinjenih nacija za mirovni proces na Bliskom istoku (UNSCO) za predstojeći dvogodišnji sastanak Ad hoc odbora za vezu (AHLC) u New Yorku 26. septembra, upozorio je na povećani rizik nasilja i nestabilnosti na Zapadnoj obali kao rezultat sve slabije palestinske ekonomije.

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za mirovni proces na Bliskom istoku, Nikolaj Mladenov, pozvao je strane da poduzmu konkretne korake za podršku palestinskoj ekonomiji. Oni uključuju trajno rješenje fiskalne krize i spor oko izraelskog odbitka palestinskih poreznih prihoda, pronalaženje načina za smanjenje trgovinskih prepreka za palestinske firme i povezivanje tržišta Gaze i Zapadne obale.

Izvještaj posebno ističe zabrinutost za nastajanje zdravstvene krize u Gazi uzrokovane nedostatkom snabdijevanja električnom energijom zdravstvenih ustanova i bolnica, restrikcije na korištenje tehnologije s dvostrukom namjenom (civilnom i vojnom) i nedostatkom lijekova i jednokratnih materijala.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Afrička unija pozvala svjetske sile da hitno nametnu mir i garantuju prava palestinskog naroda

Palestinski premijer podnio ostavku predsjedniku Abbasu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo