Stranačke aktivnosti     | 25.09.2019. 11:52 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Poziv svim zainteresovanim akterima za aktivan doprinos u otvorenom procesu izrade sistemskih zakona Bosne i Hercegovine o izborima i političkim strankama

Platforma za progres poziva sve zainteresovane članove, kao i stručnu i širu javnost u Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkoj dijaspori, koja uključuje sve pojedince bilo koje etničke i vjerske pripadnosti koji svoje porijeklo vežu za svoju domovinu – Bosnu i Hercegovinu, da aktivno učestvuju u izradi novih verzija sljedećih sistemskih zakona Bosne i Hercegovine:

- IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

- ZAKONA O FINANSIRANJU POLITIČKIH STRANAKA U BOSNI I HERCEGOVINI I

- ZAKONA O REGISTRACIJI POLITIČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI.

Platforma za progres procjenjuje da su navedeni sistemski državni zakoni neophodni kako bi naredni lokalni izbori, ali i izborni ciklusi koji nakon njih slijede u Bosni i Hercegovini bili organizovani na demokratski i transparentan način, bez diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine na osnovu etničke pripadnosti, adrese prebivališta ili na drugom osnovu koji je neprihvatljiv u demokratskom društvu jednakih ljudi, kakvo naša država suštinski jeste, a formalno tek treba da postane.

Smatramo da proces kreiranja sistemskih rješenja treba da bude inkluzivan i transparentan. Rješenja skrojena u uskom krugu donositelja odluka, bez učešća stručne i šire javnosti, kako smo se uvjerili mnogo puta u dejtonskoj Bosni i Hercegovini, nisu kvalitetna niti dugotrajna.

Želimo potpuno otvoriti proces kreiranja sistemskih zakona koji se odnose na fer i slobodne izbore i odgovorne političke stranke u našoj zemlji, uz pretpostavku da će ovlašteni donositelji odluka prethodno uraditi neophodne promjene Ustava (Aneksa IV) u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te preporukama Evropske komisije za članstvo u Evropskoj uniji.

Platforma za progres će objaviti i svim ovlaštenim predlagačima dostaviti usaglašene prijedloge navedena tri sistemska zakona 20. januara 2020. godine u 17:30.

Pozivamo sve zainteresovane učesnike u ovome procesu da se prijave na e-mail adresu info@platformazaprogres.ba do 07. oktobra 2019. godine i navedu na koji način i u kojim dijelovima procesa pripreme ovih nacrta žele i mogu da učestvuju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta