Kultura     | 25.09.2019. 12:25 |

Balet 'Doktor Živago' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Balet fest Sarajevo koji je ove godine obilježio deset godina postojanja bit će zatvoren večeras predstavom "Doktor Živago" Slovenskog narodnog gledališča (SNG) Opera in balet Ljubljana.

Umjetnička direktorica Balet festa Edina Papo je danas na press konferenciji izjavila da je taj festival važan, kao i predstave koje dolaze, naglasivši da je sretna što je uopšte i održan.

- Festival zatvara gromada od predstave. Kad su u SNG počeli rad na predstavi mnogi su se pitali kako tako veliku dramu pretvoriti u balet - rekla je Papo, dodavši da je nastala sjajna baletna predstava.

Solista baleta Peter Đordevski istakao je da je riječ o za umjetnike tehnički teškoj predstavi koja je uspješno realizovana u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo.

Tjaša Kmetec, također baletna solistica, istakla je da joj je "Doktor Živago" jedna od najdražih predstava, dok je za njenog kolegu Lukasa Zuschlaga predstava veliki izazov za umjetnike.

Balet "Doktor Živago" je dramski balet za koji je koreografiju uradio Jiří Bubeníček koristeći muziku Šostakoviča, S. Rahmanjinova, Šnitkea, Vasksa, Mjaskovskija.

Predstava je na programu večeras u 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bitef Dance Company na Balet Festu s predstavom 'Carevo novo odelo'

Izložbom posvećenoj balerini Riki Levi sutra počinje 10. Balet Fest Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu