Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 14:27 |

Gradsko vijeće utvrdilo Nacrt odluke o Danu osnivanja Grada Sarajeva

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, utvrdilo je nacrt odluke kojom se uvodi 1. februar kao Dan osnivanja Grada Sarajeva.

Ovaj datum će se, nakon što prođe javnu raspravu, ubuduće obilježavati na dostojan način u znak sjećanja na osnivača Grada Isa-beg Ishakovića i njegovu zadužbinu koja je postavila temelje urbanizaciji Sarajeva.

- Donijeli smo historijsku odluku, a na temelju dugotrajnog istraživanja, relevantnih činjenica i mišljenja struke. Sarajevo mora imati ovakav dan koji će se uz Dan Grada Sarajeva 6. april, te uz 5. april kao Dan opsade Sarajeva, obilježavati na dostojanstven način, kako dolikuje našem Sarajevu – poručio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Sarajeva.

Odluka je donesena na temelju posebno izrađenog elaborata, historijskih pisanih dokumenata i utvrđenih činjenica prema kojima se kao Dan osnivanja Sarajeva uzima 1. februar 1462. godine, kao najstariji mogući datum pisanja Isa-begove vakufname s korijenom imena "Saraj", u kontinuitetu egzistira i izrasta u urbanu cjelinu današnjeg grada Sarajeva.

Viši naučni saradnik iz Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu Aladin Husić, koji je sudjelovao u izradi elaborata o Danu osnivanja Sarajeva, ističe da su vijećnici imali razumijevanja o značaju navedenog datuma, te da su donijeli historijsku odluku kojom će Sarajevo biti uvršteno u red najstarijih bh. gradova, a uskoro će slaviti 560. rođendan.

- U februaru 1462. godine pravno je verificiran dokument o onome što obuhvata urbana cjelina koja prvi put upotrebljava ime Sarajevo. To se desilo u sklopu Osmanskog carstva, s tim da je dio tadašnjeg Sarajeva najmanje osam godina prije već bio inkorporiran u društveno-ekonomski, pravni i administrativni sistem tog carstva - izjavio je Husić i dodao da će se Sarajevo ustanovljenjem Dana osnivanja priključiti Visokom koje ove godine obilježava 830 godina, Bihaću koji će naredne godine obilježiti 760 godina i Tešnju koji ove godine obilježava 460 godina postojanja. 

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti na prijedloge ugovora o kupoprodaji nekretnina - projekt obnove i rehabilitacije historijske građevine Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu kao nacionalnog spomenika. 

Nije usvojen prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Parišku deklaraciju o okončanju epidemije AIDS-a. 

Vijećnici su usvojili prijedlog Odluke o davanju podrške Grada Sarajeva projektu očuvanja arhivske građe BHRT-a putem digitalizacije. Ovaj projekt je planiran za 2020. godinu , a troškovi će biti poznati nakon detaljne analize arhivske građe BHRT-a. 

Jednoglasno je usvojen prijedlog Plana djelovanja za mlade Grada Sarajeva, usvojen je nacrt odluke o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, kao i zaključak o nacrtu programa podizanja spomenika od značaja za Grad Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo