Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 14:18 |

Sarajevo - Centar pruža pomoć ženama žrtvama nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Rad Centra za žene u Kantonu Sarajevo, Sigurne kuće, predstavljen je na pres-konferenciji Fondacije lokalne demokratije održane u okviru projekta "Za život bez nasilja u Kantonu Sarajevo", koji se provodi u partnerstvu s Medicus Mundi Mediterania uz finansijaku pomoć Grada Barcelone, saopćili su realizatori projekta.

Ujedno su dodijeljene prve tri nagrade učenicima prvih razreda srednjih škola, koji su u navedenom projektu autori video priče o temi "Prevencija nasilja nad adolescentima".

Nasilje u porodici klasifikovano je kao najveći problem savremenog društva te vodeći se time, Centar za žene pruža kontinuiranu pomoć ženama koje su pretrpjele bilo koji vid nasilja. Njima se pruža besplatna pravna, psihološka i socijalna podrška.

Uspostavljanje prvog ženskog centra u Sarajevu, omogućavanje ostvarivanja prava žena koje su pretrpjele neki od oblika kršenja ljudskih prava, kao i zaštita integriteta, dostojanstva, zdravlja i izlazak iz kruga nasilja kroz besplatne usluge informisanja, pravnog savjetovanja, psihološke i socijalne podrške, neke su od ključnih aktivnosti projekta “Za život bez nasilja u Kantonu Sarajevu”.

Ovaj projekat je nastao u saradnji Fondacije lokalne demokratije i organizacije Medicus Mundi Mediterania (Barcelona), a uz finansijsku podršku grada Barcelone, zbog potrebe obezbjeđenja sigurnog prostora za žene žrtve nasilja u Kantonu Sarajevu, koje žele prijaviti nasilje, dobiti podršku i kojima je potrebna informacija o tome što mogu poduzeti te kako zaštititi sebe i djecu u ambijentu u kojem su njihovi podaci i ispovijesti zaštićeni.

Predsjednica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović kaže da se ta organizacija niz godina zalaže za prevenciju i zaštitu od nasilja na osnovu spola te ukazuje da se usluge ženama koje traže pomoć kao žrtve nasilja ne pružaju uvijek u skladu s načelom sveobuhvatne zaštite žena.

- Unapređenjem zakonskog okvira, socijalnim, ekonomskim i obrazovnim programima osnažujemo žene u BiH za aktivno učešće u transformaciji bh. društva u kojem će imati ravnopravnu ulogu u javnom i privatnom životu - naglasila je Mujezinović i dodala da je jedna od najvažnijih aktivnosti izrada protokola za zdravstvene radnike kao mehanizma za prepoznavanje nasilja u porodici i što efikasnijeg postupanja s osobama koje su pretrpjele nasilje.

S obzirom na to da je nasilje na osnovu spola problem koji pogađa cijelo društvo, u rješavanje se moraju uključiti zajednica, kao i institucije, i to multisektorskom saradnjom i razmjenom iskustava, znanja i informacija.

Zbog svega toga, projekat je također usmjeren na jačanje javnih službi - zdravstvenih koje trenutno imaju strukturne slabosti u pristupu slučajevima rodnog nasilja, kao i službe za profesionalno usmjeravanje žena žrtava nasilja u cilju osposobljavanja za tržište rada.

Članica Koordinacionog tijela Kantona Sarajevo za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici Amra Hadžimuratović Čustović je istakla da je Vlada Kantona usvojila program rada Koordinacionog tijela, iz koga je i proizašla izrada protokola za zdravstvene radnike kad je riječ o postupanjU prema ženama u slučajevima nasilja. 

- Ovaj protokol ima cilj da usaglasi sva postupanja zdravstvenih radnika, ali i edukaciju kad je riječ o žrtvama nasilja - naglasila je Hadžimuratović Čustović.

Da su potrebni edukacija osoba koje rade sa žrtvama nasilja, ali i niz drugih aktivnosti na jačanju javne svijesti i uticaja na prevenciju ovog problema, slažu se i u Ministarstvu za socijalnu politiku Kantona Sarajevo.

- Bitno je naglasiti da je neophodna institucionalna podrška organizacijama koje se bave ovim pitanjima i zaista smo ponosni što je Kanton Sarajevo jedini kanton koji posjeduje konstantan način finansiranja Sigurne kuće u Sarajevu, i to kroz sufinansiranje smještaja za osobe koje su pretrpile nasilje u porodici - kaže Slavica Gorančić, pomoćnica ministra za socijalnu politiku Kantona, dodavši kako ovaj problem iziskuje multidisciplinarni pristup.

Kako bi ojačala svijest bh. društva i bila usmjerena pažnja na problem nasilja, Fondacija lokalne demokratije je organizovala i nagradno takmičenje za učenike srednjih škola u Kantonu o prevenciji nasilja među adolescentima. Prvo mjesto pripalo je Srednjoj ekonomskoj školi iz Sarajeva, drugo Četvrtoj gimnaziji na Ilidži, a treće Srednjoj elektrotehničkoj školi Sarajevo.

Direktor Odjeljenja za međunarodnu suradnju Medicus Mundi Mediterania Ivan Zahinos je istakao da je od krucijalne važnosti da se i srednjoškolci uključe u borbu protiv nasilja na osnovu spola budući da se i ova grupacija sve češće suočava s tim problemom.

- Za nas je jako bitno da se učenici pridruže različitim aktivnostima čiji je cilj smanjenje rodno zasnovanog nasilja, ali isto tako nam je bitno da sve žene žrtve nasilja dobiju mogućnost sticanja ekonomske neovisnosti - naglasio je Zahinos.

Direktor Odjeljenja grada Barcelone za globalnu pravdu i međunarodnu suradnju David llistar kaže da Sarajevo i Barselona imaju sličan status kad je riječ o nasilju u porodici, ali i dugu zajedničku istoriju temeljenu na međusobnom uvažavanju i pomoći.

- Upravo zbog toga, zajedno možemo i moramo sarađivati u oblasti zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava, a posebno prava žrtava nasilja zasnovanog na spolu - zaključio je Ilistar.

Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije dosad je pružila podršku za oko 1.900 žena i djece, a SOS telefon je zazvonio oko 11.000 puta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu