Svijet     | 25.09.2019. 13:55 |

Iran spreman pristati na pojačane nuklearne provjere ako SAD ratificira sporazum

FENA Internet

TEHERAN, 25. septembra (FENA) - Iranska tv stanica na engleskom jeziku Press TV je u srijedu saopćila da Iran nudi pristanak na pojačane inspekcije svog nuklearnog programa, ukoliko američki Kongres ratificira nuklearni sporazum iz 2015. godine i Washington ukine sve sankcije.

- Predložena iranska izmjena nuklearnog sporazuma zahtijeva rano odobrenje dodatnog protokola od strane iranskog parlamenta, odobrenje nuklearnog sporazuma od strane američkog Kongresa, ukidanje svih sankcija od strane Washingtona - navodi se u saopćenju državne TV stanice, u kojem se pozivaju na ono što je opisano kao informirane izvore, javio je Reuters.

Ranije danas, iranski predsjednik Hassan Rouhani oštro je osudio saopćenje tri članice EU koje implicira iransku umiješanost u napade dronovima iz Jemena na saudijske naftne rafinerije, tražeći od njih da se povinuju obavezama preuzetim Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA), kako se zvanično naziva iranski nuklearni sporazum.

Govoreći na sastanku s britanskim premijerom Borisom Johnsonom na marginama 74. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Rouhani je izrazio žaljenje zbog nedavnog saopćenja tri članice EU, tvrdeći da takva neosnovana saopćenja nisu konstruktivna i beskorisna su u ovako ozbiljnoj i kompliciranoj situaciji.

On je kritikovao Britaniju zbog neprovođenja obaveza preuzetih JCPOA i koje bi koristile iranskom nuklearnom sporazumu.

Rouhani je istaknuo kontekst JCPOA koji je otvorio put za pozitivnu ekonomsku atmosferu za Iran i zatražio je od država članica EU da puste u  funkciju Instrument podrške trgovinskoj razmjeni  (INSTEX) što je ranije moguće.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana