Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 13:50 |

Arnaut: Zakonom doprinijeti stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25.septembra (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) polovinom ovog mjeseca usvojila je Zakon o unapređenju lokalnog poslovanja. U ministarstvu privrede BPK-a pojašnjavaju da je svrha donošenja ovog zakona da se na sveobuhvatan način riješe najvažnija pitanja s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i unapređenja poslovanja privrednih subjekata.

Resorni ministar Mensad Arnaut pojašnjava da su ovim zakonom definisani oblici i načini dodjele potpore i podsticaja privrednim društvima, izvori finansiranja te drugi elementi koji će omogućiti ravnomjeran razvoj, brži ekonomski rast kao i povećanje investicija i zapošljavanja na prostoru ovog kantona.

„Cilj ovog zakona jeste da se podstiču industrijske zone, ali i preduzeća izvan njih. Svi oni moći će učestvovati u subvencioniranju odnosno korištenju određenih benefita i sredstava koja se izdvajaju iz budžeta BPK-a. Na ovaj način se uređuju i kanališu oblasti - koji privredni subjekti ili preduzeća mogu da apliciraju na određene podsticaje i grant sredstva koje planiraju ovo ministarstvo ili vlada. U određenom vremenskom periodu korisnici trebaju da opravdaju ta sredstva, da povećaju svoj kapital, kvalitet proizvodnje i broj uposlenih“ - precizirao je Arnaut.

Dodao je da se Zakonom propisuje i uređenje samih industrijskih zona ali i druga pitanja.

„Jedan od kriterija za subjekte koji ispunjavaju uvjete po nekom javnom pozivu je da su registrirani na području BPK-a i da je od ukupnog broja uposlenih njih 60 posto koji su prijavljeni na području Kantona. Jasno su precizirani i kriteriji kako i na koji način privredni subjekti mogu aplicirati i dobiti određeni dio sredstava iz kantonalnog budžeta“ - kazao je Arnaut.

U ministarstvu privrede očekuju da će Zakon o unapređenju lokalnog poslovanja u BPK dati očekivane efekte

„Obzirom da želimo pokušati i smanjiti namete na privredna društva, kako bi se povećali i lični dohodci uposlenicima, onim privrednim durštvima koji uplaćuju određene obaveze u budžet kantona, nastojat ćemo da, u skladu s finansijskim mogućnostima, kroz određenu subvenciju ili grant, tim privrednim subjektima ta sredstva vratimo na neki način“ – kazao je ministar privrede BPK-a.

Inače, BPK Goražde jedan je od rijetkih u FBiH koji je usvojio Zakon o unapređenju lokalnog poslovanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu