Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 14:46 |

Konferencija vojnih imama - Potpisana izjava o osudi svake vrste ekstremizma

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Sudionici Treće međunarodne konferencije vojnih imama danas su u Sarajevu potpisali Izjavu o osudi svake vrste ekstremizma i isključivosti, kojom se promoviraju mir, sigurnost, saradnja i razumijevanje u svijetu.

U sklopu konferencije, koja je u glavnom gradu BiH okupila više od 50 imama i kapelana iz 13 zemalja, razmatraju se različiti modeli i aspekti vjerskog života u oružanim snagama, kao i pitanja poštivanja različitosti, s fokusom na iskustva vojnih imama u vojnim mirovnim misijama, izazove i mogućnosti u modernom vremenu.

Na značaj potisivanja i sadržaja spomenute izjave/deklaracije kojom se na najdirektniji način osuđuje svaka vrsta ekstremizma ukazao je vojni muftija Hadis ef. Pašalić, podsjećajući na tekst svete muslimanske knjige Kur'ana u kojem se kaže: "Ko ubije jednog nedužnog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet".

Istaknuo je važnost izgradnje dobrih i prijateljskih odnosa vjerskih službenika u vojskama diljem svijeta, uvažavajući različita društvena uređenja i okolnosti u kojima oni djeluju.

Vojni muftija Pašalić kazao je kako vjeruje da će uslijediti intenziviranje saradnje u skladu sa zaključcima Konferencije i misijom vojnih imama u oružanim snagama različitih zemalja.

U osvrtu na važnost Treće međunarodne konferencije vojnih imama, podsjetio je kako su joj prethodile konferencije u Holandiji i Francuskoj, te da skup u Sarajevu predstavlja priliku za plodonosnu razmjenu mišljenja i unapređenje imamske službe, te iznalaženje odgovora na aktuelna pitanja s kojima se susreću vojnici muslimani u zemljama Evrope i svijeta, a sve u dogovoru i partnerstvu s kapelanima različitih vjerskih zajednica.

Dodao je kako je Konferencija bila i prilika za promoviranje "Islamskog koncepta mira, slobode i sigurnosti", koji je kao zbornik radova predstavljen danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a u kojem je sadržano viđenje bh. uleme kroz prizmu iskustava prisustva u evropskim okvirima.

Stručni savjetnik vojnog muftije i jedan od autora i urednika spomenutog zbornika Muhamed Okić novinarima je kazao kako su njegovi autori renomirani poznavaoci islama i muslimana u BiH, a koji na najbolji način svjedoče o islamskom konceptu mira, slobode i sigurnosti.  

Precizirao je kako promovirani zbormik radova o islamu i muslimanima u BiH govori iz prve ruke, odnosno "na način da sami sebe predstavljamo i govorimo o sebi, a ne da nas drugi predstavljaju".

Kako je najavljeno, zvanični dio Međunarodne konferencije, koja se od 22. do 27. septembra održava u glavnom gradu BiH, bit će zaokružen večeras akademijom povodom 20. godišnjice osnivanja Vojnog muftijstva u BiH.

U radu Konferencije sudjeluju imami i kapelani iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Francuske, Kraljevine Holandije, Kraljevine Saudijske Arabije, Malezije, Kraljevine Belgije, Katara, Kraljevine Norveške, Republike Hrvatske, Republike Austrije i Švicarske Konfederacije.

Domaćin Međunarodne konferencije je Vojno muftijstvo, kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Inače, ideja o organizaciji međunarodne konferencije vojnih imama rođena je u Sarajevu 2012. godine, kada je Ministarstvo odbrane BiH bilo domaćin 23. međunarodne konferencije rukovodilaca vjerske službe. Već naredne, 2013. godine, u organizaciji glavnog imama u vojsci Kraljevine Holandije Alija Eddaudija, realizirana je 1. međunarodna konferencija vojnih imama. Potreba za nastavkom saradnje i razmjenom vrijednih iskustava prepoznata je i od glavnog vojnog imama u vojsci Republike Francuske, Abdulkadira Arbija, koji je sa svojim kolegama, vojim imamima, organizirao 2. međunarodnu konferenciju vojnih imama 2017. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završena Međunarodna konferencija 'Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot'

Srbija: Brnabić uložila rezervu na Deklaraciju sa samita EU - zapadni Balkan

Šumarski fakultet organizira međunarodnu konferenciju o održivom gospodarenju šumama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'