Kultura     | 25.09.2019. 15:15 |

U Sarajevu predstavljena tri djela mostarskog književnika Josipa Muselimovića

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Tri djela "Mostarski dragulji", "I to je to" te "Kud plovi ovaj brod"  autora književnika i advokata Josipa Muselimovića predstavljena su danas u Kamernom teatru 55.

Muselimović je kazao da knjiga "Mostarski dragulji" donosi priču o 25 osoba koje su u kulturnom, naučnom i sportskom životu grada Mostara ostavili neizbrisiv trag.

- Pisao sam o njima dok su bili živi, neki su do sada umrli kao sportista Muhamed Mujić i glumac Jozo Lepetić - istakao je.

Govoreći o djelima  "I to je to" i "Kud plovi ovaj brod", kazao je da govore o društvenoj stvarnosti, šta se dešavalo u BiH i širem okruženju u proteklih 25 godina, ali i o putopisnim reportažama.

- Kad putujem pišem gdje sam bio i šta sam vidio. Najviše sam pisao o BiH, ali i Hrvatskoj i Crnoj Gori, od Brijuna do Kotora - kazao je.

Akademik Adbulah Sidran izrazio je veliko zadovoljstvo što Muselimović, intelektualac i publicista iz Mostara, može okupiti šaroliku skupinu eminentnih ljudi u jednoj sobi, da to samo po sebi predstavlja događaj.

Bivši političar Bogić Bogićević nazvao je današnji događaj 'praznikom knjige te duhovne hrane misaonom čovjeku', kao i 'praznik intelektualne i humane ljudskosti' kakva je potrebna bh. društvu.

Istakao je da je Muselimović najprije humani čovjek, regionalno priznat i poštovan advokat, književnik i akademik.

O predstavljenim knjigama govorili su još i Ivica Ćurković, Mladen Bevanda, Ivica Šarić i Josip Muselimović, a moderator je bio ambasador Republike Češke u BiH Martin Kačo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

U Europskom parlamentu predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine RH i BiH

Predstavljena antologija hrvatske antiratne poezije Cvrčci u trubi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo