Stranačke aktivnosti     | 26.09.2019. 08:16 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Kadrovska komisija SDP BiH Sarajevo održala je večeras hitnu sjednicu povodom dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Na sjednicu je pozvan i Enver Zornić ali se nije odazvao pozivu.

Na osnovu uvida u dokumente koji su se pojavili u medijima i medijske reakcije Envera Zornića, Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke:

1. Predstavnicima SDP BiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora KJKP "Toplane".

2. Kadrovska komisija traži hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva.

3. Predsjednik i članovi Kadrovske komisije SDP Sarajevo nisu raspolagali predmetnim informacijama, niti su imali uvid u vojnu arhivu, ali zbog težine počinjenog djela smatraju se odgovornim za učinjeni propust i stoga podnose kolektivnu neopozivu ostavku.

U periodu predlaganja kandidata za različite pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Kadrovska komisija vršila je intervjue i provjere svih kandidata SDP BiH u Sarajevu, ali u tom procesu niti jedna od navedenih informacija nije bila raspoloživa.

Odluke su donošene na osnovu podataka iz životopisa i aktiviteta kandidata u proteklom periodu. Ipak, iako informacije nisu bile dostupne, kadrovska komisija se smatra odgovornom te stoga upućuje najiskrenije izvinjenje članovima porodica žrtava, članovima SDP-a i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Smjena će biti pokrenuta odmah sutra na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na inicijativu ministara iz SDP BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom