Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 10:20 |

U Tuzli održan radni sastanak o provedbi federalnog Zakona o pravima boraca

FENA Saopćenje

 

TUZLA, 26. septembra (FENA) - Radni sastanak ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, predstavnika boraca i resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića, koji je održan jučer, iznjedrio je potencijalno rješenje za problem na koji su ukazivali pripadnici boračke populacije nakon usvajanja Zakona o pravima boraca na federalnom nivou zbog kojeg su ovaj zakon nazivali diskriminirajućim.

Kako je zaključeno, resorno kantonalno ministarstvo krenut će u izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca na području TK, te izmjenama federalnih Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduživanju osigurati dio nedostajućih finansijskih sredstava, saopćeno je iz Vlade TK.

-Ono što je važno sa federalnog nivoa jeste jedno opšte raspoloženje, dobro raspoloženje, da se pristupi zajedničkom zahtjevu i izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi kantoni dobili dodatna sredstva i kako bi ta sredstva bila usmjerena braniocima mlađim od 57 godina, a koji su u stanju potrebe - rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Ovaj zaključak bit će prezentiran Vladi FBiH i Parlamentu jer, kako tvrdi Bukvarević, Zakon o pripadnosti javnih prihoda treba dati jednak tretman svim građanima FBiH. Na taj način bila bi osigurana i dodatna sredstva za finansiranje boraca koji su u stanju socijalne potrebe, a mlađi su od 57 godina.

-Mi smo zaključili nekoliko bitnih stvari. Da će Ministarstvo za boračka pitanja TK vrlo brzo završiti svoj rad na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o pravima braniteljske populacije. Da ćemo u izmjene i dopune ugraditi dobar dio prijedloga koji smo dobili sa ovog sastanka i da ćemo najduže za mjesec dana taj materijal uputiti u sva udruženja i kantonalne saveze da čujemo njihove prijedloge - istakao je ministar za boračka pitanja TK Amir Kulaglić.

-Ako uspijemo da završimo izmjene i dopune tog zakona bit ćemo zadovoljni. Naravno sve boračke kategorije, udruženja i organizacije su dostavile svoje prijedloge kantonalnim savezima, a mi smo uputili Ministarstvu za boračka pitanja TK. Na ovom sastanku smo tražili od Ministarstva da uradi radni materijal izmjena i dopuna i usklađivanja sa federalnim zakonom o pitanjima boraca - dodao je predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović.

Podsjećanja radi, Zakonom o demobilisanim borcima FBiH propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stariji su od 57 godina. Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Rebalansom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona KM za primjenu ovog zakona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!