Ekonomija     | 26.09.2019. 13:49 |

Na 'Sarajevo halal sajmu' 108 izlagača iz 36 država

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Trodnevna manifestacija "Sarajevo halal sajam 2019" otvorena je danas u Centru Skenderija, gdje je okupila 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

Posjetioci će se na sajmu moći upoznati  o globalnim trendovima halal industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije s velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana i Tunisa.

Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je jedan od organizatora sajma, izjavio je na otvaranju da Bosna i Hercegovina zahvaljujući svom geografskom položaju ima izvanredan potencijal kao mjesto susreta istoka i zapada.

- Bosna i Hercegovina bi mogla postati platforma za snabdijevanje nekoliko evropskih tržišta halal proizvodima i ako uspijemo uspostaviti tu platformu to bi predstavljalo veliki uspjeh za nas - rekao je Bukvić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da se organizacijom halal sajma, koji kao takav zaslužuje punu podršku države, Sarajevo profilira kao regionalni centar halal industrije, a Bosna i Hercegovina dobija izuzetnu razvojnu šansu.

- BiH ima ogromne prednosti u kontekstu halal tržišta koje bi morala iskoristiti. Prvenstveno to su komparativne prednosti koje uključuju kulturne i tradicijske veze Bosne i Hercegovine sa islamskim svijetom s jedne strane, i neposrednu blizinu Evropske unije s druge - naglasio je Džaferović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović istakao je da su danas izazovi po pitanju ishrane brojni, te da je vrlo teško znati šta se nalazi na našim trpezama i šta je od toga i zdravo.

- Zato je i Islamska zajednica morala ići u korak s vremenom formirajući specijaliziranu agenciju za kontrolu i certificiranje halala - kazao je Kavazović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potcrtao je da više od 80 bh. kompanija trenutno proizvodi i izvozi halal hranu, te da Sarajevo želi biti centar za halal hranu u Evropi.

Prvog dana sajma učesnici će imati priliku prisustvovati panelu "Jugoistočna Azija - halal izgledi i mogućnosti za region jugoistočne Evrope", u okviru kojeg će panelisti govoriti o mogućnostima nastupa i plasmana proizvođača halal proizvoda i pružatelja halal usluga iz našeg regiona na najvećem svjetskom halal tržištu.

Organizatori sajma su BBI banka, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH.

Cijena ulaznica za posjetioce iznosi dvije KM, a prihod od ulaznica bit će uplaćen SOS dječijim selima u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hifa-oil obilježava 20 godina uspješnog poslovanja

Samsung očekuje rast profita od 52 posto

Sarajevski aerodrom u 2021. opslužio 767.133 putnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo