Ekonomija     | 26.09.2019. 13:52 |

Sindikat metalaca upozorava na zloupotrebe ugovora o radu na određeno vrijeme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Sindikat metalaca Federacije BiH insistira na  izmjeni Zakona o radu, a ključnim problemom smatra „masovnu zloupotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme“.

- Ugovori o radu na određeno vrijeme postali su pravilo. Između 80 i 90 posto novozaključenih ugovora su ugovori o radu na određeno vrijeme - navodi Sindikat metalaca FBiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, upozorava kako ogroman broj radnika u režimu rada na određeno vrijeme radi i više od deset godina uz prekide, te da veoma mali broj njih u konačnici dobije ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

- Brojni su primjeri pravljenja prekida radnog odnosa, odnosno neprodužavanja ugovora o radu kako radnici ne bi napunili šest mjeseci rada u kontinuitetu i time ostvarili pravo na puni godišnji odmor, te im se uskraćuje i pravo na regres...Radnici s ugovorom na određeno vrijeme ne mogu uzeti kredit, riješiti stambeno pitanje, niti planirati život i porodicu, jer praktično žive između dva ugovora o radu na određeno vrijeme - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata napominju da se na taj način kreira ambijent prekarnog ili nesigurnog rada, straha, stresa, gdje radnik nikako ne može biti dostojanstven, te da to, pored niskih plaća, predstavlja jedan od ključnih razloga odlaska radnika iz BiH.

Stoga, Sindikat metalaca FBiH jedino logično rješenje vidi u izmjeni Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na ugovor o radu na određeno vrijeme (član 22.) i to na način da se takav ugovor predvidi samo kao izuzetak, te da se ograniči na jednu ili maksimalno dvije godine, odnosno da se taksativno navedu razlozi zbog kojih se takav ugovor može zaključiti.     

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu