Ekonomija     | 26.09.2019. 14:02 |

Džindić: Isporuka gasa kao i do sada

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je danas da informacija od jučer, da će Federacija BiH ostati bez gasa, nije tačna, i da su sve obaveze BH-Gasa ispoštovane te da će snabdijevanje gasa biti kao i do sada.

- Ugovor sa Gas Prometom sa Pala nije istekao, jer ga i nema - podvukao je ministar.

Istakao je da još uvijek nemaju ni jedan zvaničan akt od bilo koje kompanije iz Srbije niti iz Republike Srpske o toj temi. Naglasio je da je BH-Gas kompanija koja je u većinskom vlasništvu Federacije i da redovno servisira sve obaveze prema svim ugovorenim stranama.

Dodao je da ugovor sa Srbijagasom ističe 30. septembra i da je na prijedlog aneksa BH-Gasa, Srbijagas dostavio informaciju da se u većini slučajeva slaže sa elementima aneksa, osim što žele da primopredaja gasa bude na sredini rijeke Drine. 

Džindić je naglasio i da se u Izvještaju o radu Agencije za energetiku Srbije navodi da u pristupu u prekograničnim kapacitetima, Srbija ima dvije interkonekcije sa gasovodnim sistemima susjednih zemalja, a to su: Mađarska i Srbija - ulazna tačka, te Srbija - BiH - izlazna tačka u Zvorniku.

- Prema njihovim aktu jedina tačka može biti Zvornik, a ne rijeka Drina - pojasnio je.

Govoreći o jučerašnjoj informaciji da BH-Gas nije dogovorio količine za 2019. godinu, Džindić je kazao da on ima zvaničan akt od 7. juna 2018. godini u kojem se navode tražene količine od 182 miliona kubika.

Govoreći o ratnom dugu za gas, ministar je istakao da RS nije potvrdio akt radne komisije.

- Federacija plaća svoj dug i uspjeli smo ga smanjiti na 93 miliona dolara - istakao je.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić  kazao je da je  BH-Gas stabilizovao poslovanje te da su sve fakture i dosadašnje obaveze plaćene.

- Kompanija koja je jučer saopćila netačnu informaciju u medijima, jednostavno ne postoji u pravnom prometu između BH-Gasa i Srbijegasa - zaključio je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Džindić: Probijeni svi rokovi za donošenje državnog zakona o električnoj energiji i gasu (VIDEO)

Džindić: Probijeni svi rokovi za donošenje državnog zakona o električnoj energiji i gasu

Džindić: Očekujem da će i u Kantonu Sarajevo odmah reagovati i smanjiti cijenu gasa građanima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo