Kultura     | 26.09.2019. 15:11 |

Učešće predstava na MESS-u uz podršku ambasada i međunarodnih partnera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Takmičarski program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS publici će ponuditi 12 predstava, navodi se u saopštenju Festivala u kojem je istaknut značaj podrške ambasada u BiH i međunarodnih partnera.

-Sve predstave dotiču se različitih tema koje su u vezi i sa našom svakodnevnicom. Svijet je odavno globalno selo - istakao je direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković, aludirajući na povezanost i sličnost tema koje se dočaravaju kroz teatarsku umjetnost.

Ovogodišnji MESS otvara predstava "Imitacija života“ u režiji Kornéla Mundruczoa, koja je realizovana uz potporu Ambasade Mađarske u BiH.

Predstava "Ostatak“ u režiji Rubéna Polenda preispituje doživljaj smrti i onoga što preostane nakon gubitka. Uz potporu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, njujorški Teatar MITU donosi interdisciplinarnu predstavu nastalu uz pomoć istraživanja i intervjua sa različitim društvenim zajednicama širom svijeta.

Francuske kompanije La Belle Meuniére i La Poétique des Signes zajednički istražuju oslobađajuću moć destrukcije i njen utjecaj na ljudsko stanje. U partnerstvu s Teatroskopom i Francuskim institutom u BiH, njihova predstava "Razbijeni u komadiće“ autorskog i glumačkog tima Marguerite Bordat, Raphaël Cottin i Pierre Meunier postavlja zanimljiv zajednički cilj - u potpunosti uništiti jedan stari kuhinjski ormarić.

Podrška Teatroskopa, programa koji su pokrenuli Francuski institut, Ministarstvo kulture i Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova, i Francuskog Instituta u BiH donosi i vantakmičarsku predstavu "Svu moju ljubav“ Laurenta Mauvigniera u režiji Zijaha A. Sokolovića 

Nakon što je predstava "Sylphidarium“ na 58. izdanju Festivala MESS osvojila Grand Prix, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu, italijanski CollettivO CineticO se uz podršku Ambasade Italije i ove godine vraća sa predstavom "10 mini baleta“ koreografkinje Francesce Pennini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Dramadžiluk' može postati platforma da se čuje glas dramskih pisaca

Na programu Festivala MESS večeras 'Wakatt' i 'Gidionov čvor'

Otvoren 63. MESS - čamac za spašavanje ljudske duše

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'