Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 15:22 |

Vlada HNŽ-a usvojila dopune Zakona o zaštiti obitelji s djecom

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. rujna (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom.

Tijekom rasprave naglašeno je kako Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ kontinuirano prati primjenu tog zakona u praksi te su već ranije na Vladi usvojene i u skupštinski postupak upućene izmjene kojima se povećavaju iznosi novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu i jednokratna naknada za opremu novorođenoga djeteta, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Danas usvojeni Prijedlog zakona koji će, također, biti upućen u daljnji skupštinski postupak omogućit će da roditelji koji su ostali bez radnoga mjesta, ukoliko zadovoljavaju ostale uvjete, ostvare prava bez obzira na primanja koja su imali u ranijem razdoblju.

Vlada je razmotrila i usvojila Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u HNŽ-a. Istaknuto je kako je Vlada još jedanput iskazala razumijevanje za materijalni položaj prosvjetnih djelatnika, te je, u dijalogu sa socijalnim partnerima, utvrdila Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora kojima se reguliraju primanja koja nemaju karakter plaća.

Vlada je započela i raspravu o primjeni Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u području zdravstva u HNŽ.

Usvojeno je i niz odluka o dodjeli koncesija za korištenje obalnih morskih voda i morskih dobara za potrebe obavljanja turističke djelatnosti u općini Neum, te obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetske objekte fotonaponskih elektrana u općini Stolac.

Vlada je usvojila Informaciju o realiziranju prometa naftnih derivata za razdoblje od siječnja do lipnja 2019. godine u kojoj je konstatirano da je promet naftnih derivata ostvaren u obujmu 43.404 tona. Promet benzina, lož ulja i tekućeg naftnog plina je manji u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, dok je primjetan porast prometa dizel goriva.

Razmotrena je i prihvaćena Informacija o realiziranju elektroenergetske bilance za prvih šest mjeseci ove godine na području HNŽ. Istaknuto je kako je preuzeta količina električne energije iznosila 384.557 MWh i veća je u iznosu na planiranu, stoji u priopećnju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'