Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 16:12 |

Poligon na Manjači - Dan za posjetioce nakon ocjenjivanja SEL-1

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. septembra (FENA) - U sklopu izvođenja ocjenjivanja SEL-1 Batalјonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) danas na vojnom poligonu na Manjači organizovan je dan za posjetioce.

Time je okončana višedneva aktivnost koja je unaprijed planirana Godišnjim planom obuke u Operativnoj komandi Oružanih snaga BiH za 2019. godinu.

Pripadnici te grupe OSBiH su prisutnima prikazali izvođenje ofanzivnih operacija uz angažovanje pridodatih elemenata sredstava servisne i borbene podrške. INF-L-BNG je do sada najveća deklarisana jedinica OS BiH za učešće u operacijama podrške miru, kao oblika saradnje BiH u okviru Programa Partnerstvo za mir.

Događaju su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-major Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general-major Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH general-major Radovan Ilić, komandant Komande za podršku OS BiH brigadni general Marko Stojčić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, generali OS BiH, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, predstavnik NATO štaba u Sarajevu, predstavnici Glavne komande EUFOR-a, komandanti brigada OS BiH, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, predstavnici civilnih organa vlasti i predstavnici medija.

Obraćajući se prisutnima, ministrica Pendeš je čestitala svim pripadnicima deklarisane Batalјonske grupe lake pješadije koji su uspješno izvršili vježbu uz ocjenjivanje.

- Našom odlukom da deklarišemo u bazen snaga NATO-a Bataljonsku grupu lake pješadije koja broji 840 ljudi s pratećom opremom, što je gotovo 10 posto ljudskih resursa Oružanih snaga, pokazali smo naše opredjeljenje za euroatlantske integracije te samim time ozbiljnost da damo dodatni doprinos u gradnji i čuvanju mira u svijetu - izjavila je Pendeš.

Aktivnosti u sklopu ocjenjivanja SEL-1 INF-L-BNG počele su 23. septembra i bi t će završene u petak 27. septembra.

Konačna ocjena o stepenu interoperabilnosti jedinice biće saopštena u periodu od 30 dana nakon detalјne analize. Ocjenjivanje SEL-1 se vrši u skladu sa Konceptom operativnih sposobnosti  evaluacije i izvještavanja (OCC E&F), koji je jedan od oblika saradnje BiH i NATO u okviru Programa Partnerstva za mir.

Prvostepeno ocjenjivanje SEL-1 INF-L-BNG prvi je od četiri nivoa, koje jedinica mora proći radi dobijanja sertifikata, kojim se potvrđuje da je u potpunosti osposoblјena, interoperabilna i spremna za angažovanje u operacijama podrške miru pod vođstvom ne samo NATO nego i Evropske unije i Ujedinjenih nacija, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo