Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 17:11 |

Općinsko vijeće Novi Grad - Saglasnost za izgradnju parkinga na Alipašinom Polju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo danas je na sjednici dalo saglasnost za izgradnju parkinga sa oko 120 mjesta u ulici Bajrama Zenunija u naselju Alipašino Polje.

Donesen je zaključak kojim se Službi za urbanizam, stambene, imovinsko - pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina daje saglasnost da pribavi mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u cilju donošenja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje parking prostora u pomenutoj ulici.

Istaknuta je potreba za izgradnjom novih i uređenjem postojećih parking prostora u urbanim naseljima, kao i to da Općina Novi Grad već duži period radi na realizaciji nekoliko projekata, s ciljem rješavanja problema nedostatka parking prostora u naseljima koja su projektovana i građena u vrijeme kada je bilo znatno manje vozila.

Započet je projekat izgradnje potpuno novih parkinga, a planirano je da se u ovoj godini na području Novog Grada izgradi više od 600 novih parking mjesta. U B fazi Alipašinog Polja planirana je izgradnja dvoetažne garaže sa oko 320 parking mjesta. Izgradnja parkinga u ulici Bajrama Zenunija planirana je u sklopu projekta izgradnje novih parkinga.

Nadležna općinska služba izradila je projektnu dokumentaciju i prijedlog za izgradnju parking prostora predstavila građanima koji su ga prihvatili na zboru održanom u junu ove godine. U budžetu Općine osigurana su i sredstva za njegovu izgradnju. Prethodno je Općina Novi Grad uradila Elaborat za potrebnim kapacitetima mirujućeg saobraćaja, kao i Elaborat za izgradnju potpuno novih parkinga.   

Na dnevnom redu bila je i informacija o stanju pripremljenosti KJKP „Toplane“ za predstojeću sezonu grijanja za objekte kolektivnog stanovanja na području općine Novi Grad Sarajevo. Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora KJKP „Toplane“ potvrdio je da je ovo preduzeće s tehničkog aspekta spremno za isporuku toplotne energije za nadolazeću grijnu sezonu, a koja zvanično počinje 15. okrobra. Kazao je da se zagrijavanje stanova može vršiti i prije početka grijne sezone ukoliko su vanjske temperature zraka dva dana uzastopno u prosjeku do 12 stepeni Celzijusa.

- Sva postrojenja „Toplana“ za proizvodnju toplotne energije koriste plin, a u slučaju poremećaja u snabdijevanju plina, postrojenja koja zagrijavaju oko 43.000 stanova u Kantonu Sarajevo može koristiti i alternativno gorivo, mazut ili lož ulje, dok novoizgrađene stambene zgrade nemaju tu mogućnost - rekao je Ljubuškić.

Na današnjoj sjednici usvojen je izvještaj o provođenju postupka izbora jednog člana Općinske izborne komisije, a za novog člana Izborne komisje izabran je Adnan Zeković.

Vijeće je usvojilo i izvještaj 23. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2019.“ održane od 31. maja do 30. juna, u sklopu koje je održano 38 kulturno – zabavnih i sportskih manifestacija kojima je prisustvovalo više od 25.000 građana. U sklopu te manifestacije održano je obilježavanje značajnih događaji i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog  rata od 1992. – 1995. godine. Usvojen je Program i plan aktivnosti za izradu izmjena i dopuna Regulacionog plana  „Alipašin most - VII“ čime su se stekli uslovi za  izradu prijedloga izmjena i dopuna RP „Alipašin most VII“, a vijećnicima je prezentirana i informacija o izgradnji i stanju spomen – obilježja na području općine Novi Grad, saopćeno je iz te općine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Od danas lisice za automobile na parkiralištima u Livnu

Brčko: Luka pustila u rad savremeni sistem automatske naplate parkinga

U Goraždu okončana izgradnja parkinga za potrebe njemačke kompanije TVC

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo