Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 17:28 |

Stiglo osoblje i posljednji dio opreme za vježbu EUFOR-a 'Brzi odgovor 19'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. rujna (FENA) - U Međunarodnu zračnu luku Sarajevo danas su sletjeli još jedan 'Antonov' 124 i avion 'Voyager' Kraljevskih zračnih snaga i dovezli više od 120 britanskih vojnika Prve bojne Kraljevske pukovnije Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu EUFOR-a „Brzi odgovor 19“.

U zračnoj luci vojnike su dočekali zamjenik načelnika stožera EUFOR-a za zapovjednik Višenacionalne bojne pukovnik Manfred Leitner i viši vojni predstavnik Velike Britanije u EUFOR-u pukovnik Tim Lowing.

Pukovnik Lowing izjavio je da raspoređivanje ovih vojnika pokazuje stalnu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i šireg područja zapadnog Balkana.

- Kraljevska pukovnija Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna zračnodesantna postrojba koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage EUFOR-a koje se nalaze u BiH - reako je on. 

Britanski vojnici pridružit će se ostalim elementima pričuvnog kontingenta EUFOR-a, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Snage koje stižu u zemlju za vježbu „Brzi odgovor 19“ predstavljaju samo mali dio ukupnih pričuvnih snaga koje EUFOR može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Višenacionalne bojne EUFOR-a, koji su stalno nazočni u BiH.

Ta vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih pričuvnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će biti održana u suradnji s vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. listopada, priopćeno je iz EUFOR-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'