Stranačke aktivnosti     | 27.09.2019. 11:48 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres: Pozivamo ovlaštene predlagače da u proceduru što prije upute dopunu Zakona o državljanstvu BiH
 

Platforma za progres poziva sve ovlaštene predlagače da u proceduru usvajanja što prije upute sljedeću dopunu Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine:

“Izabrani i imenovani zvaničnici Bosne i Hercegovine prije stupanja na dužnost za koju su izabrani ili imenovani u Bosni i Hercegovini, obavezno će se, po službenoj dužnosti, a prije službenog stupanja na povjerenu dužnost, dobrovoljno odreći bilo kojeg drugog ili više državljanstava, osim državljanstva Bosne i Hercegovine.

Uslov za preuzimanje službene dužnosti je dostavljanje potvrde nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine o odricanju od svakog drugog, osim državljanstva Bosne i Hercegovine. Ova informacija ne podliježe odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini jer se radi o javnom interesu, koji ima prioritet u odnosu na lični interes pojedinca.
Svaki izabrani ili imenovani zvaničnik Bosne i Hercegovine zadržava pravo da zbog uslova obaveznog odricanja od drugog državljanstva ili više državljanstava svojevoljno odbije stupanje na dužnost u Bosni i Hercegovini i time dobrovoljno prepusti svoju poziciju drugom kandidatu po osvojenom broju glasova.

Ova dopuna stupa na snagu danom usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Svi sporazumi o dvojnom državljanstvu koje je zaključila ili ima namjeru zaključiti Bosna i Hercegovina, te Zakon o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine, treba da budu usaglašeni sa navedenom odredbom najdalje u roku od šest mjeseci od dana njenog usvajanja.”

Obrazloženje:

Svaka uređena demokratska država svijeta u svojim zakonima o državljanstvu sadrži slične odredbe o odricanju od drugih državljanstava, kako bi osigurala da njeni zvaničnici predstavljaju interese države koju zastupaju. Naprimjer, smatra se diplomatski neprimjerenim, ali i neetičnim, da zvaničnik jedne države koji po definiciji treba da zastupa njene interese, građane i narode putuje u službenom kapacitetu koristeći pasoše ili putne dokumente bilo koje druge države.
Krajnje je vrijeme je da i Bosna i Hercegovina normira standard odgovarajućeg ponašanja svojih zvaničnika u tom smislu.

Platforma za progres u ovome, kao i u svim drugim pitanjima važnim za Bosnu i Hercegovinu, nastavlja zagovarati primjenu onakvih standarda kakvi važe u demokratskim zemljama svijeta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu