Magazin     | 27.09.2019. 14:39 |

Natjecanje barista i kava na dar za napisani stih

FENA Agencije

ZAGREB, 27. rujna (FENA) - U povodu Svjetskog dana kave na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu će se održati finale natjecanja Julius Meinl Barista Championship, a natjecat će se osam najboljih hrvatskih barista iz Osijeka, Rijeke, Zagreba i Splita.

Bit će predstavljena i globalna kampanja koja potiče druženje i pisanje stihova "Julius Meinl - Meet With A Poem", a posjetitelji koji napišu pjesmu ili stih moći će se poslužiti besplatnom šalicom kave. Uz to, stihove će moći ubaciti u označene kutije jer će tvrtka za svaki stih donirati četiri kune udruzi "Veliko srce malom srcu".

Osam finalista natjecat će se za vrijednu nagradu - odlazak u Australiju 2020. godine na Svjetsko natjecanje barista u svojstvu gledatelja.

Kampanja će se održati i u utorak, 1. listopada, na Svjetski dan kave.

Riječ barista potječe od talijanske riječi bar. Barista priprema i poslužuje kavu na vrhunskoj razini, na bazi espresso kave i njegov posao zahtijeva puno pozornosti, strpljenja i vježbe.

Može se reći da je vrhunski poznavatelj kave - da bi napravio odličnu espresso kavu, mora poznavati svaki korak uzgoja i način posluživanja kave, ali i aparat na kojem radi. Isto tako, mora poznavati porijeklo i vrstu zrna kave, način prerade te načine slaganja određenih vrsta kave s drugim ukusima i začinima.

Barista mora znati i kako se pripremaju razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih koktela s kavom, ali mora poznavati i latte art - umjetnost ukrašavanja kave pjenom od mlijeka, odnosno crtanje ukrasa i sličica, prenosi Hina.
 
Svjetski dan kave obilježava se diljem svijeta, a prvi put je obilježen 1. listopada 2015. u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO). Obilježavanje Svjetskog dana kave je prilika da se oda i priznanje ženama i muškarcima koji uzgajaju kavu koju mnogi toliko vole.

Kao zemlja porijekla kave spominje se Abesinija, područje današnje Etiopije, no tradicija ispijanja tog omiljenog napitka zapravo je zaživjela u 17. stoljeću,  pojavom kave u zapadnim zemljama. Kava je dobila ime po jugozapadnoj Etiopskoj pokrajini Kafa (danas Kefa) u čijem gorju raste istoimena biljka, no druga teorija kaže da je regija dobila naziv po kavi.

U Europi je ispijanje kave jako brzo postalo jedno od glavnih društvenih običaja.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Slavna 'Raštikijada', jedan od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini počinje u utorak

Faletar iz Borse obranio titulu prvaka države

Umjesto u Medulinu, SP u krosu 2024. bit će u Beogradu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana