Kultura     | 27.09.2019. 13:19 |

Festival MESS sutra otvara mađarska predstava 'Imitacija života'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) – Predstavom mađarskog reditelja Kornéla Mundrucza "Imitacija života“, čija će izvedba biti u subotu, 28. septembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, biće otvoren ovogodišnji 59. Internacionalni teatarski festival MESS, koji za temu ima “fluidni život“ istražujući život koji se odvija u uslovima stalne neizvjesnosti.

U periodu od 28. septembra do 4. oktobra publika će imati priliku pogledati ukupno 21 predstavu iz 12 zemalja, a ugostit će oko 400 umjetnika i umjetnica.  

Na danas održanoj najavnoj pres-konferenciji Festivala, o njegovom programu i značaju govorili su direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković, umjetnički rukovoditelj Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić te direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur.

Krešeljaković je istakao da Festival, kao jedan od najstarijih, zaslužuje poštovanje i podršku, a ukazao je i na njegov značaj za razvoj kulturnog turizma zbog čega je zahvalio na podršci Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Umjetnički rukovoditelj Festivala Dino Mustafić kaže da sve predstave na ovogodišnjem Festivalu govore o fluidnosti života i da je to pokušaj da se odgovori kakav je to život i svijet u kojem živimo danas, kakav je život u neizvjesnosti, život ritma koji je dobrim djelom srušio određene vrijednosti, a da se nisu uspostavile nove.

Predstave ovogodišnjeg Festivala, kako je naveo, bave se globalnim, aktuelnim problemima od klimatskih promjena do esencijalnih problema s kojima se svijet susreće, porastom terorizma, nacionalizma, odnosa prema prošlosti...

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Dramadžiluk' može postati platforma da se čuje glas dramskih pisaca

Na programu Festivala MESS večeras 'Wakatt' i 'Gidionov čvor'

Otvoren 63. MESS - čamac za spašavanje ljudske duše

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'