Bosna i Hercegovina     | 27.09.2019. 15:15 |

Krug 99 - Chirac 'hrast' kojeg nisu oborile prolazne nedaće politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ističu da će odlazak nekadašnjeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca biti obilježen iskrenom tugom njegovih najbližih, saučešćem prijatelja, političkim konotacijama i objektivnim prosudbama tek sa nužne historijske distance.

Podsjećaju da se Chirac "za slobodu Bosne i Hercegovine dramatičnog augusta 1995. zauvijek ucjepio u njenu historiju i sudbine nebrojenih ljudi zaustavljajući dalje prolijevanje krvi nedužnih, opsadu Sarajeva i ubijanje jedne stare zemlje i njene kulture života u različitosti i razumijevanju".

Također, navode da je služio na čast francuskom građanstvu, "pozorno osluškujući glas kulturnih i intelektualnih elita i nerv politike koja može biti humana".

Iz Kruga 99 podsjećaju da su Ariane Mnouchkine, utemeljiteljica Teatra sunca, redatelj Francois Tanguy, Bernard Faivre d Arcier, direktor Avinjonskog festivala, i brojni drugi započeli 4. augusta 1995. u Parizu dvadesetodnevni štrajk glađu u znak otpora ubijanju Sarajeva i zahtjeva predsjedniku Chiracu za odlučnu akciju EU snaga za brzu intervenciju.

- Bili su u stalnoj svakodnevnoj komunikaciji sa istovrsnom  grupacijom u Sarajevu. Štrajk glađu je okončan tek kad su dobili potvrdu da se tako predsjednik Chirac saglasio i sa NATO intervencijom u BiH. Naša sjećanja i sućut povodom smrti ovog istinskog francuskog i evropskog velikana, hrasta kojeg ne obaraju prolazne nedaće politike, ostaće trajno upisane u slijedu ideala koje nužno treba da zastupamo - navedeno je u saopćenju iz Hruga 99. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom