Ekonomija     | 27.09.2019. 14:49 |

U općini Foča u FBiH otvorena regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda

FENA Elma Geca

 

USTIKOLINA, 27. septembra (FENA) - U općini Foča u Federaciji BiH danas je počela 15. regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda "Zdrava hrana iz Ustikoline“, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča-Ustikolina te uz podršku Općine Foča u FBiH, Vlade BPK i Grada Goražda.

Događaj izložbeno-prodajnog karaktera otvorila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća, a manifestacija je i ove godine okupila više od 50 izlagača iz BPK, susjednih općina Republike Srpske, ali i drugih gradova BiH.

Said Begić iz Ustikoline redovan je učesnik ove i sličnih manifestacija. I ove godine izložio je med i njegove prerađevine

- Što se tiče meda godina je bila ispod prosjeka, ali imamo dosta pčelinjih društava pa smo uspjeli nešto prikupiti. Međutim, čini mi se da je sve manje izlagača i posjetilaca ove manifestacije jer nema prodaje s obzirom da slabi kupovna moć stanovništva - kaže Begić.

Za razliku od njega, organizatori su zadovoljni odzivom izlagača i posjetilaca.

-Prezadovoljni smo odzivom izlagača koji su ove godine pored Gornje drinske regije stigli i iz Sarajeva, Visokog i Banja Luke, a najveće zadovoljstvo proizvođača je kada se proda roba. I na ovaj način osiguran je dobar dio plasmana poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća koji su naši izlagači vrijedno pripremali - kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina Sulejman Dreca.

Regionalnoj izložbi prisustvuju i predstavnici federalnih ministarstva poljoprivrede te ministarstva za izbjegla i raseljena lica, kao i predstavnici poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva te poljoprivredne škole iz Goražda.

Dreca naglašava da su resursi poljoprivrede koje ima ovaj dio BPK Goražde veliki podsticaj i za otvaranje novih radnih mjesta, ali i održiv povratak na prostoru Općine Foča u FBiH.

Regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda "Zdrava hrana iz Ustikoline“ bit će završena sutra dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu