Sport     | 27.09.2019. 15:03 |

Najmoćniji menadžer svijeta i izraelski tajkun stvorili portugalsko čudo

FENA Agencije

LISABON, 27. rujna (FENA) - Nakon šest kola na vrhu ljestvice portugalskog nogometnog prvenstva iznenađujuće se nalazi bivši drugoligaš Famalicao s bodom više od velikana Benfice i Porta, dok je lisabonski Sporting tek sedmi.

Portugalska sportska javnost je šoku. Svi se pitaju kako je moguće da je klub koji je prije samo deset godina bio petoligaš, a u elitnom razredu portugalskog nogometa posljednji put je igrao prije 25 godina, u ovom trenutku vodeća momčad Lige NOS, prenosi Hina.

Koja je njegova tajna? Odgovor se možda skriva u činjenici da je arhitekt momčadi najmoćniji menadžer na svijetu Jorge Mendes, a čekovna knjižica je u rukama izraelskog milijardera Idana Ofera.

"Čak ni u svojim najluđim snovima nikada nisam zamišljao da jednog dana možemo biti na vrhu ljestvice," kazao je Ramiro Carvalho, koji već 40 godina prati klub.

Leteći uspon Famalicao je počeo u lipnju prošle godine kada je izraelski naftni magnat Idan Ofer prihvatio izazov koji mu je predložio njegov prijatelj Jorge Mendes.

Milijarder, vlasnik trećine Atletico Madrida, odlučio je uložiti u klub iz industrijskog grada od 130.000 stanovnika, koji se nalazi tridesetak kilometara od Porta, i to u trenutku dok je bio na 14. mjestu druge lige. Prvo je kupio 51 posto dionica, a sada u rukama ima 85 posto dionica.

Godinu dana kasnije Famalicao je izborio povratak u elitu nakon 25 godina čekanja, a trenutačno se nalazi i na prvom mjestu. Sve to s proračunom od 7.5 milijuna eura, deset puta manje nego što primjerice ima Sporting iz Lisabona.

Samo su četiri igrača u trenutačnom sastavu tamo bila i lani, dok je ovoga ljeta u svlačionicu stiglo čak 18 novih imena. Mendes je na stadion Municipal 22 de Junho Vila Nova 'parkirao' niz svojih igrača, iz Benfice je na posudbu stigao napadač Diogo Goncalves, iz Brage Fabio Martins koji je zabio već četiri gola, iz Atletico Madrida je došao urugvajski veznjak Nicolas Schiappacasse, a iz Wolverhamptona branič Roderick Miranda....

Momčad vodi 48-godišnji Joao Pedro Sousa, kojem je ovo prvi samostalni trenerski posao, a do sada je bio pomoćni trener u Evertonu, Hull Cityju, Watfordu, Olympiacosu i Sportingu. Prema procjenama Transfermarkta, tržišna vrijednost momčadi skočila je s devet na 21 milijun eura.

"Famalicao ima poseban odnos s Mendesom," potvrdio je generalni direktor kluba Miguel Ribeiro u razgovoru za portugalski tjednik Expresso.

Zanimljivo, Mendes je svoj projekt želio započeti u Rio Aveu, ali su ga u klubu odbili pa je sreću potražio u Famalicaou.

"Svjesni smo Mendesove važnosti, bez njega Famalicao ne bi mogao privući sve ove igrače", smatra navijač Francisco Fontao.

U posljednjem kolu Famalicao je u Lisabonu pobijedio Sporting sa 2-1 i gotovo preko noći oko kluba se stvorila euforija. No, trener Sousa želi držati noge na zemlji.

"Uopće ne razmišljamo o Europi, cilj nam je zadržati prvoligaški status," poručio je.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo