FENA biznis     | 27.09.2019. 16:33 |

Panel diskusija 'Vizija razvoja halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije'

FENA Saopćenje

Panel diskusija "Vizija razvoja halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije", održana u okviru drugog dana Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, okupila je poslovne ljude iz BiH i Saudijske Arabije koji su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti halala, a posebno u segmentima halal-turizma i proizvodnje halal-hrane.

O važnostima halal-cetrificiranja hotela govorila je Aida Terzić, direktorica   turističke agencija Relax Tours  i  Pino Nature hotela.

"BiH je prijateljska zemlja za muslimane i važno je da je kao takvu više promoviramo. Podaci ukazuju na rast broja turista i gostiju u BiH koji zahtijevaju halal-certificirane hotele i koji su spremni platiti više za uslugu", rekla je Terzić.

Saleem Alsharary iz Al Mohandis Trading & Contracting Group naglasio je da  su bogata historija BiH, osjećaj sigurnosti, prijateljski i susretljivi ljudi najvažniji resurs u privlačenju velikog broja turista.

"Ali je potrebno raditi više na promoviranju BiH kao halal-destinacije. Saudijska Arabija  radi na minimiziranju restrikcija za dobijanje viza za ovu zemlju", istaknuo je Alsharary.

Kosai Alabdulkarim, menadžer  državne saudijske agencija za realizaciju partnerskih projekata za razvoj industrijskih zona. naglasio je da je Saudijska Arabija sada čvorište za halal-proizvođače koje se ubrzano mijenja u smjeru tehnoloških mogućnosti.

Yousef M. Alsufiani, vlasnik kompanije Altarkeys trading  je naglasio da su potencijali saradnje dvije zemlje do sada minimalno iskorišteni.

"BiH ima proizvode koji mogu biti veoma atraktivni na tržištu Saudijske Arabije, poput organskih proizvoda, proizvoda koji nisu genetski modificirani, ne sadrže visok udio šećera", rekao je Alsufiani.

O pozitivnim iskustvima na tržištu Saudijske Arabije govorio je Benjamin Vukotić, direktor Bosnaploda iz Brčkog.

"Halal-certifikat koji  posjeduje kompanija Bosnaplod bio je veoma koristan u proboju na veliko svjetsko halal-tržište", rekao je Vukotić.

Direktorica kompanije MI99 iz Gradačca Indira Omeragić naglasila je da ova kompanija izvozi u Saudijsku Arabiju te da bh. kompanije treba više ohrabrivati da izađu na ovo tržište.

Tokom panela o info danima Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori FBiH posvećenoj temi "Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Repulblike Turske: prilike, šanse i izazovi", razgovarano je o jačanju ekonomske i unapređenju ukupne bilateralne saradnje BiH i Turske.  Istaknuto je da Ugovor  donosi brojne mogućnosti domaćoj privredi, ali je naglašeno da kompanije pojedinačno trebaju angažirati kako bi njegov potencijal ostvarile u potpunosti.

"Ugovor je velika razvojna šansa bh. privrede, a domaće kompanije su na dobrom putu da je iskoriste. Posjedovanje halal-certifikata im može dodatno pomoći na tržištu Turske", rekao Mirsad Jašarspahić,  predsjednik Privredne komore FBiH.

Midhat Salić, pomoćnik ministra za međunarodne trgovinske odnose u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je da novi Ugovor sa Turskom koji treba proći  ratifikaciju u parlamentima dvije države, može doprinijeti rastu trgovinske razmjene dvije zemlje.

"Uprkos krizi iz 2018. godine bh. kompanije na turskom tržištu su pokazale koliko su otporne i sposobne biti konkurentne. Revidirani Ugovor uključuje trgovinu uslugama i dodatnu liberalizaciju bh. izvoza za vrste mesa za koje je u postojećem Ugovoru zadržana puna carina, te treba iskoristiti nove mogućnosti", rekao je Salić.

Trgovinske ustupke Turske prema bh. kompanija Bimal je iskoristila u velikoj mjeri.

"Na tržištu Turske sa više od 80 miliona potrošača, Bimal je iskoristio puni potencijal i poštujući pravila porijekla i kvalitete, uspio se održati. Bimal je na tom tržištu prepoznat  i kao dio halal-industrije što doprinosi našem uspjehu", rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja u Bimalu.

O važnosti halal-cetrifikata i poštivanju pravila porijekla i kvalitete govorio je Vedad Halilović, predsjednik Udruženja halal-industrije.

"BiH ima poseban položaj na tržištu Turske, koji treba zaštititi od kršenja pravila. Revidirani Ugovor otvara nove mogućnosti, a kvalitet je jedini ključ koji otvara sva vrata", naglasio je Halilović.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH istaknuo je važnost halal-certifikata na ovom velikom svjetskom tržištu.

"Misija Agencije je osigurati pouzdan sistem halal-cerfificiranja, a ispunili smo i zadatak  i postali jedna od pet vodećih agencija za halal-certificiranje u svijetu", rekao je Alihodžić.

Posjetitelji SHF 2019 i danas su imali priliku uživati u delicijama malezijske, indonežanske i bosanskohercegovačke kuhinje.

SHF 2019 SHF 2019 se održava Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Gospodarskoj/Privrednoj Komori FBiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Tokom tri dana trajanja SHF 2019 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Turske, Malezije, Austrije, Njemačke, Saudijske Arabije, Indonezije, Bahreina, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, SAD, Norveške  i  drugih država. 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo