Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 11:32 |

Evropska Noć istraživača održana u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. septembra (FENA) - Goražde je sinoć drugi put bilo domaćin Evropske noći istraživača, manifestacije koja promoviše nauku, kulturu i inovacije. U Zavičajnom muzeju koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu okupio se značajan broj djece i mladih koji su učestvovali u različitim radionicama stičući nova znanja u različitim oblastima.

Učesnike manifestacije pozdravio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija uz poruku da uvijek uče nešto novo i zanimljivo, dok je kustos Zavičajnog muzeja Admir Džemidžić podsjetio da ova manifestacija ima za cilj da pokaže da nauka prožima svaki aspekt naših života i da može biti zabavna.

- Svrha ovog događaja je promocija nauke, kulture i inovacija. Ovo je prilika da uz edukatore djeca nauče više o bh. i lokalnom naslijeđu, savladaju tehnike izrade suvenira u gipsu i drugim masama modeliranja ili da nauče nešto o muzici i teatru kroz radionice. I ove godine djeca su zainteresirana, ima ih više i žele da sudjeluju u ovom međunarodnom događaju koji je ovdje već postao brend i mi smo ponosni što možemo biti dio ove manifestacije - kazao je Džemidžić.

S mnogo interesovanja djeca i mladi učili i izrađivali atraktivne suvenire, učestvovali u muzičkoj radionici rock škole, ali i pozorišnoj radionici koji je priredio Teatar mladih...

- Djeca su bila veoma kreativna i zajedno smo ispratili cijeli proces izrade zanimljivih suvenira, od pripreme kalupa, naljevanja gipsa, do bojenja i lakiranja i dobili su taj svoj suvenir za uspomenu - rekao je edukator Mehmed Bajrović.

Pored Goražda, Evropska Noć istraživača čiji je slogan ove godine Let's steam – Stvarajmo prilike, održan je i u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Sarajevu, Mostaru, Konjicu, Tuzli i Trebinju. Događaj koji na zabavan način promoviše nauku, kulturu i inovacije, već osam godina se održava u 350 gradova Evrope.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu