Sport     | 28.09.2019. 11:42 |

Ambasador Japana svečano otvorio 19. međunarodni turniru "BiH and Nippon"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Devetnaesti međunarodni judo turnir "BiH and Nippon" počeo je danas u sportskoj dvorani hotela Hills na Ilidži. Turnir koji već tradicionalno organizuju Judo saveza Federacije BiH i Judo klub Bosna u saradnji s Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini svečano je otvorio ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto.

- Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo sudjelovati u 19. po redu judo turniru "BiH and Nippon". Iskoristio bih ovu priliku da posebno zahvalim gospodinu Crnogorcu i njegovom kolektivu za kontinuiranu organizaciju ovog turnira već skoro dvije pune decenije. Također bih volio iskreno zahvaliti svim prisutnim sportistima, judokama, koji će se takmičiti na današnjem turniru - kazao je Hideyuki Sakamoto, ambasador zemlje koja će biti domaćin narednih Olimpijskih igara.

Judo je u porodicu olimpijskih sportovao ušao upravo na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju prije 55 godina.

- Judo je postao olimpijski sport 1964. godine, na Ljetnim igrača u Tokiju. Danas je popularan sport u svijetu, te se broj evropskih judoka povećava. Judo znači "nježan način", "nježan pristup" na japanskom. Vjerujemo da sport ima snagu i mogućnosti da zbliži ljude i promoviše međusobno razumijevanje. Ovim putem bih da zaželim najveći uspjeh bh. sportistima, kojima je dat ovaj zadatak zbližavanja ljudi u ovoj zemlji kroz prijateljsko takmičenje, sport i dijalog - dodao je japanski ambasador, te turnir svečano proglasio otvorenim.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje više od 600 takmičara i takmičarki iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona, a nastupit će judoke iz čak 69 klubova u uzrasnim kategorijama od šest do 18 godina.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Judo klub Borsa najuspješniji klub na prvenstvu Judo saveza HB

Dva zlata na Afrika openu za džudo tim BiH

Korina Džidić iz Borse osvojila broncu na Europskom kupu Italije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta