Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 13:41 |

Predstavnici BNV-a i VKBI-a razgovarali o mogućnostima intenziviranja saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Republici Srbiji, koju su činili predsjednica dr. Jasmina Curić i sekretar Mirza Hajdinović, posjetila je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Predsjednica Curić upoznala je domaćine o aktuelnostima koje provodi ova asocijacija, posebno ukazujući na diskriminatorski odnos državnih institucija Srbije u oblasti obrazovanja i upotrebe bosanskog jezika u školama.

Delegacija Vijeća je predstavnike VKBI-a informisala o kontinuiranim problemima u pogledu ostvarivanja temeljnih prava Bošnjaka prije svega u Sandžaku, koje srbijanska vlast i pored važećih ustavnih i zakonskih odredbi u Srbiji, konstantno ignoriše, navodi BNV u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, Bošnjacima se ne omogućava ravnopravan pristup pravosudnim, policijskim i drugim državnim institucijama na prostoru gdje su apsolutna većina te da "nesklad zaposlenja Bošnjaka u javnim državnim institucijama traje decenijama i stanje postaje alarmantno".

Curić je iskoristila priliku da pozove prisutne predstavnike VKBI-a u posjetu BNV-u i predložila da se promocija VIII i IX toma Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića održi 20. oktobra u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru.

Predstavnici VKBI-a istakli su opredjeljenje da se saradnja sa BNV-om treba intenzivirati, posebno kroz aktivnosti Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, u oblastima definiranja zajedničkih simbola Bošnjaka, bosanskog jezika i bošnjačke književnosti.

Predsjednik Upravnog odbora VKBI-a prof. dr. Enver Imamović još jednom je zahvalio za finansijsku podršku koju je BNV doznačio za izradu IX i X toma Rječnika bosanskog jezika, te iskoristio priliku da predsjednici uruči po 50 primjeraka VIII i IX toma Rječnika.

- VKBI daje punu podršku Bošnjačkom nacionalnom vijeću u nastojanjima da se ustavne i zakonske nadležnosti koje to vijeće ima u Srbiji ne mogu uskraćivati niti umanjivati od srbijanske Vlade i njenih organa, jer su Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku, autohton narod s istim pravima koja imaju Srbi i svi drugi narodi koji žive u Srbiji - navodi se u saopćenju.

Zajednički je konstatirano da je neophodno da vlast Bošnjacima u Srbiji obezbijedi barem onoliko prava i dostojanstva koliko srpski narod ima u Bosni i Hercegovini, "jer je autohtonost srpskog naroda u BiH podjednaka autohtonosti bošnjačkog naroda u Srbiji".

- Ovaj princip jeste preduslov izgradnje dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije - ističu sagovornici.

Delegaciju BNV-a su dočekali predsjednik UO VKBI-a Enver Imamović i generalni sekretar te asocijacije Emir Zlatar, te predsjednik Savjeta Vijeća za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja prof. dr. Kasim Trnka, predsjednik Savjeta Vijeća za nauku i obrazovanje prof. dr. Hasan Muratović, predsjednik Savjeta Vijeća za bosanski jezik i književnost prof. dr. Dževad Jahić, predsjednica Savjeta Vijeća za zdravstvo prof. dr. Mediha Filipović i predsjednica Savjeta Vijeća za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Mevlida Serdarević, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo