Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 20:37 |

Salkić: Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka u svijetu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28. septembra (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je, na obilježavanju Dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka u svijetu.

- Bošnjaci toga moraju biti svjesni i svoje poglede uvijek moraju usmjeravati prema matici – istakao je Salkić.

Ističući da je svaki Bošnjak dužan i ima obavezu da poštuje zemlju u kojoj danas živi, da radi za njeno dobro, izrazio je zahvalnost svim zemljama koje su u protekla dva vijeka primale Bošnjake i pružale im priliku da u njima ostanu i žive.

- Naša je obaveza da se u budućnosti još snažnije povežemo i da djelujemo u zajedničkom interesu. Naše povezivanje će nam donijeti veću snagu, koja će biti garancija opstanka našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine. A za opstanak i jačanje Bosne i Hercegovine je važno i obilježavanje značajnih datuma za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, koje Bošnjaci u cijelom svijetu moraju obilježavati zajedno i jedinstveno – naveo je Salkić.

Ukazao je i na nove izazove pred kojima su Bošnjaci i BiH.

- Naš narod i naša domovina su i danas pred novim izazovima. I dalje se negira naš identitet, negira se bosanski jezik, procesi za koje smo mislili da smo ih pobjedili i dalje žive i teku. Naša zemlja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ako budemo jaki, povezani i složni, sve nove izazove, koji su pred našim narodom i našom maticom ćemo lakše prevazići i pobijediti - ukazao je entitetski potpredsjednik.

Izrazio je zadovoljstvo jer je u Republici Sjeverna Makedonija organizovan ovakav jedan veliki skup, uz prisustvo predstavnika vlasti.

- Čast mi je danas biti ovdje. Ovo pokazuje vašu nacionalnu svijest i prvrženost domovini, a prisustvo zvaničnika Republike Sjeverna Makedonija pokazuje da oni vas doživljavaju kao ravnopravne građane, te da vas poštuju i uvažavaju - poručio je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Ukazao je da su Bošnjaci opstali uprkos teškoj višestoljetnoj historiji, koja je obilježena zabranama upotrebe nacionalnog imena, negiranjem identiteta, protjerivanjima, raseljavanjima, teškim zločinima koji uključuju i genocid, te danas, u 2019. godini, širom svijeta, mogu slobodno i ponosno reći da su – Bošnjaci.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Xhaveri o očekivanjima nove Vlade u Sjevernoj Makedoniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo