Magazin     | 30.09.2019. 08:13 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. rujna (FENA) - 
 
- 1846. Američki stomatolog William Morton prvi je upotrijebio anesteziju prilikom vađenja zuba.

- 1882. Rođen Hans Wilhelm Geiger, njemački fizičar, koji je 1928. izumio napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka (mjerenje radioaktivnosti), poznatu kao Geigerov brojač.

- 1906. Rođen Salih Alić, bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najznačajnijih predstavnika međuratne bošnjačke poezije.

- 1955. U automobilskoj nesreći poginuo američki glumac James Dean, simbol uznemirene i pobunjene mladosti nakon Drugog svjetskog rata. Iako je snimio samo tri filma, postao je kultna ličnost mladih tog vremena.

- 1962. Bijeli rasisti izazvali nerede u Oxfordu u američkoj državi Mississippi kada je, na osnovu odluke federalnog suda, crnac James Meredith upisan na Univerzitet Mississippija, koji su do tada pohađali samo bijelci.

- 1966. Bivši britanski protektorat u Africi Becuanalend stekao je neovisnost pod nazivom Republika Bocvana. Prvi predsjednik postao je Serece Kama.

- 1980. U simboličnom podsjećanju na biblijska vremena, Izrael je uveo valutu shekel, koja je zamijenila funtu.

- 1985. Umro Charles Richter, američki seizmolog po kojem je nazvana skala za mjerenje jačine potresa.

- 1989. Umro Oskar Davičo, koji je između dva svjetska rata u Jugoslaviji pripadao grupi pisaca nadrealista lijeve orijentacije. Bio je jedan od urednika Nove misli (1953-1954). Osamdesetih godina u Sarajevu je osnovao je časopis "Dalje".

- 1991. Jedinice bivše JNA okupirale i razrušile selo Ravno u istočnoj Hercegovini.

- 1993. U seriji jakih potresa u jugozapadnoj Indiji razoreno je 36 sela, a poginulo najmanje 22.000 ljudi.

- 1999. Njemački književnik Gunter Grass dobio Nobelovu nagradu za književnost. U kolovozu 2006. Grass je objelodanio da je kao 17-godišnjak bio pripadnik zloglasne nacističke SS jedinice, što je šokiralo javnost. 

- 2002. Petnaest ministara vanjskih poslova Europske unije glasalo da se državama članicama dozvoli da potpišu individualne ugovore sa SAD-om, kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od kaznenog gonjenja od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

- 2015. Grad Pariz, na čije se ulice godišnje baci 350 tona opušaka, uveo je kaznu od 68 eura za pušače koji gase cigarete na ulicama.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana