Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 11:10 |

Svečano obilježen početak nove akademske godine na Sveučilištu u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. rujna (FENA) - Početak nove akademske 2019./2020. godine za studente prve godine preddiplomskih studija svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru svečano je obilježen u ponedjeljak u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

 Dobrodošlicu u sveučilišnu obitelj i puno uspjeha u studiranju poželio je rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić i pritom naglasio kako je obrazovanje ne samo potrebno nego i od presudne važnosti te kako se samo s velikom voljom mogu ostvariti i svi veliki snovi.

 - Živimo u vremenu u kojem obrazovanje i znanost igraju odlučujuću ulogu i to ne samo u oblastima znanja i obrazovanja nego i u gospodarstvu, odnosima među ljudima, mijenjajući u isti mah egzistenciju i intelektualni život čovječanstva - kazao je rektor Tomić.

 Iako svjesni svih nepravdi u društvu, Tomić je novim studentima poručio kako su ipak izabrali pravi put, onaj koji umjesto u beznađe vodi u nadu, umjesto u neznanje vodi k znanju i onaj koji ih umjesto u siromaštvo vodi u bolji život. 

 Na svečanosti se obratio i v.d. predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru Ivo Čarapina i ukazao na trenutno dosta teško stanje za mlade ljude koji se nalaze pred brojnim izazovima, posebice svoje budućnosti.

 - Mladi koji su odlučili danas studirati na Sveučilištu u Mostaru donijeli su odluku da žele ostati u BiH i svom gradu i oni zaslužuju dobiti sva ona prava koja im pripadaju kao studentima, a posebno zaslužuju da kada završe studije dobiju radno mjesto u svojoj zemlji kako ne bi morali iz nje odlaziti - kazao je Čarapina.    

 Sveučilište u Mostaru na kojem studira oko 12 tisuća studenata, jedino je javno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Broji 10 fakulteta, jednu akademiju, 9 instituta, sveučilišnu knjižnicu i studentski centar. 

Inače, trenutno nije poznat točan broj upisanih studenata u novu akademsku 2019./2020. godinu jer, kako napominju iz Sveučilišta, ti podatci još uvijek nisu obrađeni.   

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu