Stranačke aktivnosti     | 30.09.2019. 09:19 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Napuštanjem sjednice, rukovodstvo Općinskog vijeća Centar nastoji spriječiti smjenu Općinske izborne komisije (OIK) koja je odgovorna za višestruke izborne nepravilnosti na prošlogodišnjim Općim izborima te za svojevrsni izborni inžinjering.

Na 42. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, održanoj u četvrtak, 26. septembra ove godine, na prijedlog i inicijativu Kluba vijećnika Naroda i Pravde, kao četvrta tačka dnevnog reda, razmatrano je Izjašnjenje Općinskog vijeća po dopisu Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine koji je obavezao Općinsku izbornu komisije (OIK) Centar Sarajevo da dostavi sve prigovore, žalbe i odluke vezane za neregularnosti utvrđene tokom provođenja Općih izbora 2018. godine.

„Sa tim u vezi, podsjećamo da je Opće izbore 2018. godine obilježio eklatantan izborni inžinjering te je u radu OIK-a Centar uočen veliki broj nepravilnosti i neregularnosti. Zbog svega toga, većina vijećnika Općinskog vijeća Centar je na tematskoj sjednici, održanoj 21. marta 2019. godine, izglasalo nepovjerenje OIK-u Centar te zatražilo od CIK-a prijevremeno razrješenje njegovih članova. Nakon dostavljanja dokaza, prigovora i žalbi političkih partija koje participiraju u OV Centar Centralnoj izbornoj komisiji, ona je zatražila da Općinsko vijeće, po drugi put, razmotri prigovore i žalbe i očituje se o njima“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Zaključkom Kolegija Vijeća, OIK je trebao dostaviti kopije prigovora i žalbi koje su im upućene u izbornom procesu 2018. godine.

„Nažalost, OIK nije dostavio prigovore i žalbe, jer je sekretar OV Centar, koji je ujedno i član OIK-a, rekao da ne postoji pravni osnov, a samim tim niti obaveza da dostave traženo. Senada Bosno, vijećnica NiP-a, je predložila da Općinsko vijeće, u skladu sa članom 2.12 stav (5) i (6) Izbornog zakona BiH, potvrdi opoziv OIK-a jer su pokazali da ne uvažavaju, odnosno ne respektuju, tijelo koje ih imenuje i razrješava te o tome zatražila izjašnjenje prisutnih vijećnika. Kako bi spriječili glasanje, rukovodstvo OV Centar je prekinulo i napustilo 42. redovnu sjednicu OV Centar na aktivnoj tački dnevnog reda i time grubo prekršilo Poslovnik. Time je definitivno učinjeno sve kako bi se zaštitio OIK, kojem je u martu ove godine već izglasano nepovjerenje. Razlozi za ovakvo postupanje leže i u činjenici da polovina članova OIK-a Centar, paralelno sa ovom aktivnošću, vrši i značajne funkcije u političkim partijama iz koje dolazi većina članova rukovodstva Vijeća“, dodaje se u saopćenju Naroda i Pravde.

Nastavak ove sjednice je u utorak, 01. oktobra 2019. godine, kada će se ponovo razmatrati navedeni prigovori i neregularnosti u radu te izjašnjavati o nepovjerenju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel