Regija     | 30.09.2019. 13:11 |

Hrvatski šef dilomatije razgovarao s banjalučkim biskupom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. septembra (FENA) - Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman razgovarao je s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom o aktualnim, specifičnim problemima Hrvata – katolika na području Banjolučke biskupije i naporima koje poduzima vodstvo biskupije u rješavanju tog pitanja.

- Ministar Grlić Radman i njegovu suradnici su s velikim zanimanjem saslušali izlaganja biskupa Komarice i njegovih suradnika i pozitivno reagirali na njihove sugestije i molbe da se u što skorije vrijeme organizira radni sastanak s predstavnicima više ministarstava Vlade RH s predstavnicima Banjolučke biskupije i detaljnije razradi svi sadržaji, kao i planirani projekti biskupije, te su dogovorili njihovu realizaciju - saopćeno je iz Tiskovne agencije banjalučke biskupije (TABB).

Nakon sastanka, koji je održan u subotu, 28. septembra u središtu Banjolučke biskupije, pohodili su i čuveni trapistički samostan, sada župu, "Marija Zvijezda".

Tu su gosti bili ukratko upoznati sa slavnom prošlošću i izuzetnim doprinosom redovnika trapista - čak iz šesnaest europskih zemalja - ne samo duhovnoj koristi katolika banjolučkog kraja nego i odgojno-obrazovnom, privrednom, industrijskom, kulturnom i civilizacijskom napretku Banje Luke i cijele regije.

Čuli su i o sadašnjim teškoćama i planovima koje biskupija ima s dragocjenom europskom baštinom toga samostana, kojem je nacionalizacijom oduzeto skoro sve što su stekli i uništeno gotovo sve što su bili postigli.

Ministar Grlić Radman pohodio je s delegacijom također odgojno-obrazovne, socijalno-karitativne i privredno-gospodarske projekte biskupije, gdje se upoznao s radom, uspjesima ali i njihovim poteškoćama.

Biskup Komarica je iskreno zahvalio ministru i njegovim suradnicima za dolazak i zanimanje za aktualnu situaciju domaće katoličke, uglavnom hrvatske populacije i što je pokazao veliku otvorenost i spremnost uvažiti i podržati napore koje biskup sa suradnicima poduzima cijelo poratno vrijeme da se isprave dramatične posljedice nedavnog rata i osigura budućnost katoličkih župa na području sjeverozapadne Bosne, saopćeno je iz TABB-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom