Regija     | 30.09.2019. 13:08 |

Crna Gora kupuje američka oklopna vozila – mediji

FENA Ivana Banovic

PODGORICA, 30. rujna (FENA) - Ministarstvo odbrane Crne Gore kupit će laka oklopna vozila JLTV američke tvrtke Oshkos, a odluka je neslužbeno potvrđena u izjavi crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se Crna Gora i Slovenija opredijelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija, prenose crnogorski mediji. 

 Kako navodi portal 'Balkanska bezbednosna mreža', Bošković je to izjavio nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom u Podgorici, a Slovenci su prvi strani naručitelj vozila JLTV.

 Ta vozila se u SAD smatraju nasljednikom čuvenog "Humveeija" i od ove godine ih koristi američka vojska, a Crna Gora bi tako postala drugi strani korisnik.

 "Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prijevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, s visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku. Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacijskim i uređajima za navigaciju", dodaje portal.

 U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je kako je opremanje dvije deklarirane pješadijske čete s lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najviše razine, a cilj je da se dostigne potrebna razina interoperabilnosti za sudjelovanje u NATO operacijama.

 U proračunu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku lakog oklopnog patrolnog vozila u visini do 30 milijuna eura, ali nije navedena točna količina vozila koja će biti nabavljena jer će to ovisiti ne samo od osnovne cijene vozila nego i od naoružanja.

 Raniji službeni izvori Ministarstva odbrane Crne Gore navodili su da je vojsci te zemlje potrebno 67 vozila za deklarirane jedinice.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo