Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 13:31 |

Eko-forum Zenica prezentirao studiju o utrošku sredstava 'Zagađivač plaća'

FENA Saopćenje

ZENICA, 30. septembra (FENA) - Zeničko Udruženje Eko-forum prezentiralo je danas na radionici analizu transparentnosti prikupljanja i raspodjele namjenskih sredstava za zaštitu okoliša u Federacije Bosne i Hercegovine, koju su sačinili u obliku studije "Zagađivač plaća".

Studija je nastala u sklopu projekta "Organizacije civilnog društva kao ravnopravni partneri u nadgledanju javnih finansija", a partneri u projektu bili su im i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle te Fondacija "Krila nade" iz Sarajeva.

- Analizom raspoloživih podataka uočeno je da su nedovoljno transparentne i uplate naknada od zagađivača, ali i trošenje prikupljenih sredstava - kazao je predsjednik Skupštine Eko-foruma prof. dr. Samir Lemeš.

On je dodao kako su proteklih devet mjeseci 2019. godine analizirali prikupljene podatke te došli do zaključka kako bi se povećanjem transparentnosti prikupljanja i raspodjele tih sredstava unaprijedilo povjerenje građana u organe vlasti.

Time bi bile spriječene zloupotrebe tih sredstava i stvoreni uslovi za poboljšanja kvaliteta života stanovništva najizloženijeg zagađenju.

- Za samo 60 posto sredstava mogli smo utvrditi namjenu u koju su ta sredstva utrošena, a za ostala ne znamo. Studija će zato biti dobar materijal za parlamentarce, koji će uskoro raaspravljati o novom zakonu o Fondu za zaštitu okoliša FBiH. Cilj je da taj zakon bude još kvalitetniji - napominje Lemeš.

On dodaje kako su utvrdili da se i prikupljena sredstava sporo troše, a Fond, kaže Lemeš, ima i oročenih sredstava u iznosu od pet miliona KM.

- Šaljemo poruku da se sredstva ne čuvaju u banci, nego da se ulažu u smanjenje zagađenja kako bi se ostvario princip zagađivač plaća. Posljedice prirodnih nesreća, koje su nas zadnjih godina zadesile, mogle biti daleko manje da su se sredstva ulagala namjenski za zaštitu okoliša - ističe Lemeš.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zenički Eko-forum domaćin konferencije o okolišnom zakonodavstvu u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana