Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 16:02 |

Zvizdić:Odvojiti rad Parlamentarne skupštine od pitanja Vijeća ministara (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija u proširenom sastavu izjavio novinarima da je namjera njenog održavanja bila da nastave razgovore o traženju modaliteta i rješenja za početak normalnoga funkcioniranja Predstavničkog doma PSBiH.

Dodao je kako je posebno insistirao i istaknuo činjenicu da u Sekretarijatu još uvijek na usvajanje čeka Budžet institucija BiH, a "to je 966 miliona KM, bez kojega nema realizacije kapitalnih projekata".

- Više puta sam samo kao primjer navodio zaključak Predsjedništva da odvojimo tri miliona KM za most Bratunac-Ljubovija. To nije moguće bez usvajanja budžeta institucija. Nema povećanja plaća policajcima. Čeka 45 finansijskih sporazuma čija je ukupna vrijednost više od dvije milijarde KM - naveo je Zvizdić, dodajući kako smatra da je jako važno da se na neki način ostave po strani političke nesuglasice i da Predstavnički dom počne da radi.

Članovi proširenog kolegija su danas razgovarali o tome, a Zvizdić je kao ključni problem naveo neimenovanje komisija, napomenuvši da je nemoguće bez komisija održati redovnu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrali zakoni i finansijski sporazumi.

- Jer bez komisija nemamo stvorene poslovničke pretpostavke za održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma. Nastavit ćemo raditi na pokušaju usaglašavanja stavova i na realizaciji naših zahtjeva prema onim klubovima, a to je Srpski klub i SNSD, koji nisu dostavili prijedloge za članove komisija da to urade, kako bi mogli organizirati redovnu sjednicu Predstavničkog doma državnog parlamenta - naveo je Zvizdić.

Naš prijedlog je, dodao je on, "da iniciramo jednu sjednicu kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda s članovima Predsjedništva BiH, na kojoj bi razgovarali o svim bitnijim političkim i drugim temama i problemima s kojima se u ovome trenutku susreće kompletna BiH".

Zvizdić je istaknuo da je on legalista i da nema namjeru kršiti Poslovnik Predstavničkog doma.

- Držat ćemo se Poslovnika i zakona, ali stalno ću insistirati na tome da stvorimo pretpostavke za održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma PSBiH - kazao je Zvizdić.

Dodao je da idu korak po korak dok potpuno ne približe stavove i ne omoguće održavanje redovne sjednice.

Podsjetio je da ovo nije prvi put da je Vijeće ministara BiH u ovom statusu, te da je isti slučaj bio 2011. i 2012. godine, kada je Nikola Špirić bio 16 mjeseci u njegovoj situaciji.

- Ali problem današnje aktuelne situacije je da ne radi Predstavnički dom i Parlament, a tada je radio. Dakle, mislim da treba odvojiti rad Parlamentarne skupštine od pitanja Vijeća ministara BiH ili rada bilo koje druge institucije, jer u našem poslovniku ta dva pitanja nisu povezana - naveo je Zvizdić.

Na pitanje kada očekuje sastanak članova kolegija oba doma sa članovima Predsjedništva BiH, Zvizdić je odgovorio da će na Kolegiju Predstavničkog doma, koja će biti u četvrtak, uputiti tu inicijativu.

- Dom naroda je taj koji zakazuje, po njihovom redoslijedu, sljedeću sjednicu kolegija oba doma PSBiH i tada ćemo uputiti poziv da zajedno sjednemo s članovima Predsjedništva BiH. Nadam se nekim dobrim, pozitivnim rezultatima i zaključcima - rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma.

Upitan da ocijeni odnose BiH i Hrvatske, posebno nakon posljednjih medijskih istupa visokih zvaničnika obje države, kazao je kako misli da većina izjava koje čujemo ili kojima svjedočimo unazad nekoliko mjeseci „su plod početka izborne kampanje u Republici Hrvatskoj, pokušaj na neki način zadobijanja birača ili dobijanja onih glasova koji u ovom slučaju dolaze iz BiH“.

- Što se tiče Hrvatske, mogu svjedočiti s aspekta funkcije koju sam obavljao kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, da je Hrvatska uvijek bila snažan zagovornik evropskih integracija BiH, da nam je na tom putu uvijek značajno pomagala i otvarala brojna vrata, omogućavala mnoge susrete i zajedno s nama uticala na dinamiziranje procesa evropskih integracija BiH. To s jedne strane pokazuje dobar, prijateljski, komšijski odnos Republike Hrvatske prema BiH, a s druge strane imamo probleme među kojima posebno ističem da još uvijek nije ratificiran Ugovor o granici, što je prvi znak i poruka dobrosusjedskih odnosa, onako kako smo to uradili s Crnom Gorom - istaknuo je Zvizdić.

Dodao je još i pitanje bh. imovine, pitanje korištenja vode Buškog jezera, pitanje Pelješkom mosta, Trgovske gore...

- Postoji veliki broj nerješenjih pitanja u kojima mi očekujemo da bi, s jedne strane Hrvatska trebala da pošalje dobrosusjedske poruke, ali za mene mnogo važnije treba da poštuje odredbe međunarodnog prava i međunarodnih konvencija - prava mora, Konvencije o zaštiti okoliša, ne ugrožavanja zdravlja ljudi itd. Hrvatska je članica EU, ona je potpisnica svih međunarodnih konvencija, kao i BiH, i očekujem samo to, da poštuje međunarodno pravo i međunarodne odredbe međunarodnih konvencija. Uz to ide i činjenica da imamo 1.000 kilometara zajedničke granice i da na nekin način niko nije važniji komšiji od njegovog komšije - zaključio je Zvizdić.

Pogledajte http://fena.ba/video/3457

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Uvs8oaaWUWv4bgaQhVCZSo6stwglOUvM?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta