Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 16:49 |

Obilježena 107. godišnjica Udruženja ilmijje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Završni dio centralne manifestacije obilježavanja 107. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH održan je danas u Sarajevu, javila je agencija MINA.

Kod spomen-obilježja imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova imamima šehidima, a svečani dio programa održan je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje se gostima obratio predsjednik Udruženja Nesib ef. Hadžić.

Podsjetio je da je Udruženje imalo ključnu ulogu u različitim društvenim kontekstima i procesima okupljajući ulemu, vjerske lidere i lidere u zajednici, ostavljajući ogromno nasljeđe za svaku narednu generaciju.

- Udruženje je od osnivanja do danas bilo i ostalo posvećeno univerzalnim principima i vrijednostima, zbog čega su njegovi članovi u turbulentnim i neizvjesnim vremenima bili anatemizirani, izloženi ukidanju elementarnih ljudskih prava, odvođeni u zatvore i logore. Pored svega, oni nisu pokleknuli. Bili su istinski predvodnici u ostvarivanju tih ideala te se iz tog razloga danas okupljamo ovdje da odamo počast našim kolegama koji su dali najvrednije što su imali za ostvarivanje slobode i prava - kazao je Hadžić.

Udruženje ilmijje je devetnaestorici imama penzionisanih između 106. i 107. godišnjice uručilo prigodne poklone i priznanja za afirmisanje časnog imamskog poziva i udruženja.

Priznanja su dobili: Refik-ef. Crnkić, Esed-ef. Čamdžić, Mesud-ef. Ćosić, Atif-ef. Dedukić, Šahin-ef. Đulović, Ibrahim-ef. Hadžić, Asim-ef. Hafizović, Osman-ef. Hasanbegović, Uzeir-ef. Haskić, Sidik-ef. Husić, Sabrija-ef. Puška, Ahmet-ef. Rahmanović, Esad-ef. Slipac, Mujo-ef. Spahić, Sulejman-ef. Sulejmanović, Mehmed-ef. Šabanović, Džafer-ef. Šehić, Muharem-ef. Veladžić, Ishak-ef. Sedić.

Za izuzetan doprinos radu Udruženja ilmijje IZ u BiH priznanje i prigodan poklon uručen je i Vehid-ef. Arnautu, predsjedniku Skupštine Udruženja u prethoda dva mandata. Priznanje je uručio Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine. Prigodna hedija i priznanje za predan rad, uspješno vođenje i afirmiranje Udruženja ilmijje u prethodna dva mandata dodijeljeni su Mensur-ef. Pašaliću.

Gosti su mogli pogledati izložbu "Domovina u srcu" u auli Gazi Husrev-begove biblioteke.

Danas je održana i svečana sjednica Glavnog odbora Udruženja, a nizom manifestacija, godišnjica Udruženja ilmijje obilježena je na području svih okružnih odbora Udruženja.

Prvi dio centralne manifestacije obilježavanja Dana Udruženja ilmijje IZ u BiH i 107. godišnjice rada održan je u Velikoj Kladuši 20. septembra, kada je 27 hafiza u 27 džemata držalo hutbu i predvodilo džuma-namaz.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Udruženje Porodice tri plus: Historijski pomak za porodice s troje i više djece

Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagiralo na zahtjev za ukidanje zakona

Komšić primio predstavnike Udruženja građana “Brize - Foča” kod Doboja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo